U žičaru dodatnih 1,7 milijuna kuna za smanjenje buke, posao Austrijancima

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2022. u 13:35
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

“Grad će potpisati aneks ugovora s Doppelmayrom, koji će napraviti radove na kutnoj postaji u iznosu od 1,7 milijuna kuna. U toj cijeni su i dodatni radovi stavljanja pijeska u stupove, a sve će se napraviti kako bi se dodatno smanjila buka”, rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će se u Sljemensku žičaru dodatno uložiti 1,7 milijuna kuna kako bi se smanjila razina buke, iako je poništena javna nabava koja je raspisana za tu svrhu.

Posao dodatne zvučne izolacije će umjesto tvrtke Lindner d.o.o. iz Zagreba, koja se jedina javila na taj javni natječaj, napraviti austrijska tvrtka Doppelmayr. Tomašević je istaknuo da je javna nabava poništena jer jedina tvrtka koja se javila ne udovoljava tehničkim i stručnim uvjetima.

Uložit će se jedan posto vrijednosti opreme žičare kako bi se udovoljilo građanima 

“Grad će potpisati aneks ugovora s Doppelmayrom, koji će napraviti radove na kutnoj postaji u iznosu od 1,7 milijuna kuna. U toj cijeni su i dodatni radovi stavljanja pijeska u stupove, a sve će se napraviti kako bi se dodatno smanjila buka”, rekao je Tomašević.

Dodao je da smatra vrijednim uložiti 1,7 milijuna kuna, što je jedan posto same vrijednosti opreme žičare, kako bi se udovoljilo građanima i kako im se ne bi narušavala kvaliteta života.

Također je demantirao spekulacije da Grad Zagreb kasni s plaćanjem prema Doppelmayru.

Nakon što je u petak održan tehnički pregled, Tomašević očekuje pozitivno mišljenje Državnog inspektorata o žičari, nakon čega bi trebala biti izdane uporabna dozvola i dozvola za rad od Ministarstva prometa.

Tomašević je izvijestio da je povjerenstvo izabralo kandidate za članove školskih odbora, koji su birani putem javnog poziva. Proces je završen za 170 od 192 školska odbora, a 22 odbora još nisu popunjena jer se čeka provjera kaznene evidencije za kandidate, što se radi po službenoj dužnosti.

Ocijenio je natječaj iznimno uspješnim – primljene su ukupno 2963 prijave za 192 školska odbora, tim se novim modelom demokratizira upravljanje ustanovama lokalne zajednice.

Tomašević je komentirao i prosvjed Udruge za zaštitu okoliša Resnik, istaknuvši da je više puta ponovio kako Grad nema namjeru graditi spalionicu već sortirnicu otpada.

“Zaista ne vidim kome ne bi bilo u interesu da Grad Zagreb ima postrojenje u kojemu će se sortirati odvojeni otpad”, poručio je Tomašević i ustvrdio da ne zna kako bi takvo postrojenje moglo ugroziti kvalitetu života.

Na upit o osobnoj štednji od 40.000 kuna koju je nedavno unio u imovinsku karticu, Tomašević je odgovorio kako je štednja nastala od osobne plaće.

“Ja prijavljujem doslovce svaku kunu na mom računu. Mislim da je jasno kako je ušteda nastala, od moje plaće, jer nema otkud drugo nastati. Jer da nije, mislim da bi bili veći iznosi”, rekao je Tomašević.

U vezi pitanja postoji li mogućnost da cijena vode u Zagrebu poraste zbog pripajanja manjih vodoopskrbnih poduzeća Vodoopskrbi i odvodnji, Tomašević kaže kako se nada da do toga neće doći. No, s obzirom na cijene koje divljaju i rastuću inflaciju, ne može ništa obećati.

Korlaet: U ožujku kreću prve obnove privatnih zgrada

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da bi obnova privatnih zgrada u Zagrebu trebala krenuti u ožujku, tu su informaciju dobili od Fonda za obnovu.

“Prema najavama iz Fonda, početkom ožujka bi trebale krenuti prve konstrukcijske obnove višestambenih kuća i zgrada, kao i prve nekonstrukcijske obnove privatnih kuća i stanova”, rekao je Korlaet.

Dodao je kako je cjelokupan proces u nadležnosti države, a Grad Zagreb će biti partner u koordinaciji.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da će na sljedećoj sjednici Gradske skupštine predložiti projekt “Sovica”, koji bi trebao značajno povećati kapacitet gradskih vrtića, a financirao bi se iz europskih sredstava.

Radi se o specifičnom programu koji omogućava vrtićima da ponude produženi boravak do 21 sat za roditelje koji duže rade, istaknula je Dolenec. Riječ je o vrtićima na Krugama, Pantovčaku, u Sopotu, Peščenici kod Resnika i Črnomercu.

U sklopu “Sovice” planira se rad s djecom s teškoćama, rad u jezično-govornoj komunikaciji, rad s darovitom djecom i usvajanje hrvatskog jezika za strance.

Vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna, očekuju da će ga Gradska skupština prihvatiti pa bi već u ožujku ušao u gradske vrtiće.

Vezano uz izmjenu novčane pomoći za roditelje odgojitelje, istaknula je kako je svim korisnicima mjere upućen upitnik koji je dobrovoljan i anoniman sa ciljem da saznaju više informacija o socijalnom i radnom statusu, jer u Gradu nemaju sustavne podatke o njima.

Komentirajte prvi

New Report

Close