U zazivanju Hyundaija, jačaju nam investicije brojnih malih auto igrača

Autor: Darko Bičak , 22. siječanj 2019. u 22:00
Međimurski projekt ostvaren u jeku špekulacija da u Varaždin dolazi korejski velikan/Marko Prpić/PIXSELL

Grupacija LTH Castings kupila je dvije nekretnine za svoju tvrtku u Čakovcu i uz postojećih 150 zaposlit će još 50 ljudi. Dio djelatnosti će premjestiti iz Ljubljane.

Iako Hrvatska nema, barem zasad, proizvodnju cjelovitog automobilskog brenda, ova industrija u našoj zemlji je vrlo razvijena kroz 10-ak većih i 100-injak manjih tvrtki koje zapošljavaju oko 10 tisuća ljudi, a godišnje ukupno ostvare 500 milijuna eura prihoda. 

Nekad radili zamrzivače
Sektor će dodatno pojačati slovenski LTH Alucast koji je krajem 2018. u Čakovcu kupio dvije nekretnine od Grada Čakovca za proširenje svojih pogona.  Naime, LTH grupa – LTH Castings, koja je javnosti poznatija po svojim kvalitetnim zamrzivačima, a čija proizvodnja je napuštena 1990-ih kad se tvrtka orijentirala na dijelove za automobilsku i procesnu industriju, već je prisutna u Hrvatskoj kroz svoje tvornice u Čakovcu, sa 150 zaposlenih, te u Benkovcu, LTH Metal Cast, gdje proizvode antivibracijske i kočne sustave i komponente poput kućišta vodenih pumpi za potrebe autoindustrije.

 

Posavec

I ova investicija dokazuje potencijal hrvatske automobilske industrije.

Kako je pojasnio Iztok Plantarič, direktor LTH Alucast, investicijom u Čakovcu žele proširiti svoje proizvodne kapacitete te tijekom ove godine izgraditi novu tvornicu i zaposliti dodatnih 50 djelatnika. "Želja nam je u budućem razdoblju još više dodatno pojačati proizvodne procese te određene djelatnosti premjestiti iz Ljubljane u Čakovec. Najviše smo fokusirani na autoindustriju pa se u Međimurju već proizvode dijelovi za automobile", rekao je Plantarič. LTH ima svoje pogone u Škofjoj Loki i Ljubljani u Sloveniji, u Benkovcu u Hrvatskoj te u Ohridu u Makedoniji.

Čekaju jednog od divova
Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako i ova investicija dokazuje kako Hrvatska ima potencijala za jači razvoj automobilske industrije. Ovaj projekt je realiziran u jeku spekulacija da u susjedni Varaždin dolazi jedna od globalno najvećih automobilskih industrija, korejski Hyundai, a koji već ima tvornicu u Slovačkoj. 

Interes Korejaca za mogućnost ulaganja u našoj zemlji potvrdili su i iz Vlade, no u međuvremenu čitava stvar nije otišla dalje od spekulacija oko opsega i lokacije potencijalne investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close