U Zagrebu prvi pametni kontejneri, domaći su proizvod iz Eco Mobilea

Autor: Marija Crnjak , 01. lipanj 2020. u 22:00
Kontejneri su na Europskom trgu/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Sustav radi tako da autonomno, putem aplikacije, na popunjenosti oko 80 posto sam dojavljuje središnjem softveru koji je povezan s komunalnim vozilima, što djelatnicima olakšava rad.

Grad Zagreb predstavio je u utorak na Europskom trgu beskontaktne pametne spremnike za upravljanje otpadom. Radi se o proizvodu informatičke tvrtke Eco Mobile, specijalizirane za razvoj, proizvodnju i implementaciju naprednih informacijsko-komunikacijskih rješenja za potporu procesima u gospodarenju otpadom.

Riječ je o zelenom otoku koji sadrži pametne spremnike za odlaganje papira, plastične, metalne ambalaže i stakla, te izdvojene spremnike za sitan miješani komunalni otpad, sustavu koji pomoću preše smanjuje obujam otpada za sedam puta.

Jure Leko, direktor Čistoće, kazao je kako se radi o pilot projektu te da planiraju postaviti još pametnih spremnika po gradu.

“Idemo dalje u nabavku, pogotovo spremnika za miješani komunalni otpad, koje ćemo postaviti na potezu od Glavnog kolodvora do Trga bana Josipa Jelačića. Inače, sada te spremnike moramo prazniti šest do sedam puta dnevno, što nam iziskuje veću potrebu za radnicima i vozilima, a kada postavimo pametne spremnike praznit ćemo ih jednom dnevno”, kazao je Leko te dodao da će pametne kontejnere postaviti i na svim okretištima tramvaja.

Spremnici za odlaganje otpadnog papira, plastične, metalne ambalaže i stakla, te izdvojeni spremnici za sitan miješani komunalni otpad, uključujući i drobilice koje omogućavaju smanjenje obujma otpada za sedam puta, koštaju oko 37.000 kuna.

Sustav radi tako da autonomno, putem aplikacije, na popunjenosti oko 80 posto sam dojavljuje središnjem softveru koji je povezan s komunalnim vozilima, što djelatnicima olakšava rad.

“Sustav je rezultat višegodišnjeg rada domaćih stručnjaka iz tvrtke EcoMobile, a sustav je u potpunosti proizveden u Hrvatskoj”, rekao je Aleksandar Ivanović iz tvrtke EcoMobile, predstavljajući pametne kontejnere.

Komentirajte prvi

New Report

Close