‘U Zagrebu odvajanje otpada bilježi rast, na dobrom smo putu’

Autor: Lucija Špiljak , 24. lipanj 2020. u 12:11
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Konferenciji je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, koji je naveo kako je u ovom mandatu ugovoreno više od 2,5 milijardi kuna za projekte u području gospodarenja otpadom.

U “novom normalnom” po 9. put održan je Croatia Waste Expo, konferencija koja je u organizaciji Poslovnog dnevnika okupila predstavnike lokalne samouprave, državnih institucija, komunalnih poduzeća, proizvođača i dobavljača komunalne opreme, s ciljem edukacije i razmjene iskustva na području gospodarenja otpadom. Kako je istaknuo u uvodnom govoru glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, svrha konferencije je pogledati u europsku budućnost i vidjeti gdje je u ovom trenutku Hrvatska. “Kao i svake godine, cilj je dati naputke, smjernice i ideje kako poboljšati sustav, uz naglasak da otpad nije smeće već veliki i zahtjevan posao”, rekao je Nišević.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Mirka Jozić poručila je kako u Zagrebu odvajanje otpada bilježi rast te da su na dobrom putu, no da će biti ključni ostali veći gradovi kako bi se postigli ciljevi. Kao važno pitanje navela je ono o termičkoj obradi otpada, treba li nam ili ne, kao i jače usmjerenje na infrastrukturu.

Konferenciji je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, koji je naveo kako je u ovom mandatu ugovoreno više od 2,5 milijardi kuna za projekte u području gospodarenja otpadom. “Prioriteti koje je Ministarstvo postavilo za 2020. odnose se na provedbu Plana gospodarenja otpadom RH te ostvarenje uvjeta za uspostavu i provedbu učinkovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom. Od 2016. do 2018. imali smo 11 posto manje odloženog otpada, kontinuirano se provodi sanacija odlagališta, a na kraju prošle godine imali smo 223 zatvorena odlagališta otpada, uz još 94 aktivnih”, naveo je Ćorić te dodao da imamo 167 reciklažnih dvorišta i 106 mobilnih reciklažnih dvorišta. “Ulagat ćemo u razvoj sustava za izgradnju infrastrukture, nabavu opreme, a slijedi i izrada novog Zakona o gospodarenju otpadom. Ministarstvo je u suradnji s gradovima, općinama, Fondom za zaštitu okoliš i energetsku učinkovitost te uz pomoć građana dovelo do rezultata koji će biti još bolji, uz strogo poštivanje reda i zbrinjavanje otpada, te kružno gospodarstvo koje ima ključnu ulogu u ostvarenju ciljeva unutar EU. Ovo je godina zelenih i digitalnih promjena”, poručio je ministar.

Nakon uvodnih govora dr. Andreas Opelt, član Uprave austrijske tvrtke za zbrinjavanje otpada Saubermacher Dienstleistung, održao je prezentaciju na temu novih ciljeva EU te izazova i prilika za tvrtke koje se bave gospodarenjem otpadom. Već na početku podsjetio je kako zemlje članice EU do 2035. moraju reciklirati 65 posto komunalnog otpada te naveo kako su noviteti u regulativi EU odvajanje prikupljenog organskog otpada. Kako je istaknuo, krajnji cilj do 2035. je cirkularno gospodarstvo. “U Hrvatskoj već nekoliko godina vidimo raznolikost u fazama od jedan do četiri. Situacija je možda bolja u Zagrebu nego u drugim dijelovima Hrvatske, a izazov je da sve regije dođu na istu razinu. Godine 2003. u Austriji je uvedena zabrana odlagališta otpada koja nam je dala perspektivu da drugačije postupamo. Konačna, peta faza – cirkularno gospodarstvo – čini se kao manji korak za nas, ali što ste bliže cilju, to više morate ulagati. Recikliranje je skupo i što više razvijate održivi sustav, to je skuplje i to više nije biznis za istu cijenu. Zato je važno educirati građane kako ovo nije politička igra i igra s računima, jer kako bismo postigli ciljeve, moramo povećati troškove”, rekao je Opelt i dodao da bi u Hrvatskoj naglasak trebao biti na održivosti, klimi i političkom dijalogu o ovom izazovu. “U usporedbi s Hrvatskom, Austrija ne radi sve sama već surađuje s gradovima, općinama i privatnim tvrtkama. “Hrvatskoj nije jasno provodi li se odvojeno prikupljanje organskog otpada i to bi trebalo dodatno poticati, kao i postrojenja za razvrstavanje otpada.Spalionica u Zagrebu ima potencijal za napredak i treba što više iskoristiti mogućnosti digitalne tehnologije”, poručio je dr. Andreas Opelt.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close