U Uljanikovim stečajevima država drži ‘i sukno i škare’

Autor: Suzana Varošanec , 01. listopad 2019. u 22:00
3. maj od Uljanika potražuje 520 mil. kn./DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Ostaje i pitanje što s vlasništvom u 3. maju – riječki škver je u 85%-tnom vlasništvu Uljanika.

Epilog u smislu smjera po kojem će 'voziti' stečajevi Uljanikovih tvrtki – krovnog Uljanika i Uljanik Brodogradilišta, bit će poznat brzo.

Olakotna okolnost u složenim stečajnim predmetima zbog višekratne isprepletenosti tiče se pozicije države, koja drži i 'sukno i škare'. Država je jedini razlučni vjerovnik s pravom odvojenog namirenja i na brodovima i na pokretninama, dakle na cjelokupnoj imovini oba društva, pa se na tragu toga navodno mnogo može napraviti u kratkom roku. No, neovisno o likvidacijskom smjeru ili nastavku proizvodnje zbog završetka postojećih brodova, pritom je imovina podvrgnuta pravilima unovčenja po Stečajnom zakonu, tako da i brodovi u izgradnji moraju proći proceduru koju nalažu stečajna pravila. 

 

100 postotni

razlučni vjerovnik na imovini obje Uljanikove tvrtke je država

Da su 100%-tno ove tvrtke i glede svog ishoda u stečaju isprepletene, pokazalo je i jučerašnje ročište za Uljanik Brodogradilište, potvrdivši prijedloge odluka iz izvješća tamošnjeg stečajnog upravitelja. Prema izvješću, nastavak poslovanja Brodogradilišta uvjetovan je daljnjim važenjem ugovora o potkoncesiji, dok je on uvjetovan daljnjim važenjem ugovora o koncesiji, odnosno kako bi i ovaj ugovor dalje bio na snazi između Vlade RH i ovlaštenika koncesije krovnog Uljanika, postoji preduvjet, a to je da njegovi vjerovnici u stečaju donesu odluku o nastavku poslovanja.

Stoga je izvještajno ročište na TS u Pazinu za pulski škver, iako to odudara od uobičajene stečajne prakse u ovoj fazi, završilo, očekivano, dakle s odgodom odluke vjerovnika. Daljnji tijek, u smjeru nastavka poslovanja ili likvidacije, ovisi o državi, čiji se potez očekuje u idućih 10-ak dana.  Rastu i očekivanja da će na Uljanikovom ročištu 25. listopada RH do kraja otvoriti karte. Utoliko, odluka suda u Pazinu tek je potvrda stanja u kojem Uljanik Brodogradilište ovisi o Uljaniku, kao i o pitanju ima li Uljanik uvjete za nastavak poslovanja i dovršetak započetih brodova?

Ako se država odredi pozitivno, o čemu već postoje signali iz Vlade, otvorit će se niz tema. Jedno je reguliranje koncesije, što bi značilo po nekima prijenos u okviru novog pravnog modela. Uz to će se otvoriti i pitanje što s većinskim vlasništvom u 3. maju. Riječki škver, iako spašen od stečaja, u 85%-tnom  je vlasništvu Uljanika, no ujedno je stečajni vjerovnik koji od pulskog brodogradilišta potražuje nešto više od 520 mil. kn. 

Komentirajte prvi

New Report

Close