U svijetu financija nužna je edukacija

Autor: Ivan Tominac , 28. studeni 2021. u 22:00
Vještine za upravljanje financijama važne su za sve dobne skupine/Shutterstock

Centar za poduzetništvo Osijek o financijskoj pismenosti podučio 130 polaznika u manje od godinu dana.

Financijska pismenost u direktnoj je vezi s edukacijom. Da edukacija ima svoju svrhu pokazuje i istraživanje provedeno 2019. godine kada je financijska pismenost građana Hrvatske iznosila je 12,3 boda od ukupno 21 boda (59%) što predstavlja povećanje u odnosu na razinu iz 2015. kada je iznosila 11,7 boda od mogućih 21.

To je istraživanje Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga pokazalo da edukacija ima svoju svrhu, a jedan od glavnih predvodnika u tom polju su AZ mirovinski fondovi.

“Kao i sa svim drugim “pismenostima” koje su nužne za bolje snalaženje u životu, od jezične, informatičke pa tako i financijske pismenosti treba početi što ranije, raditi na njoj kontinuirano i prilagođavati sadržaje i metode dobi djece. Dobre rezultate takvog pristupa potvrđuju sva svjetska i domaća istraživanja.

Stoga mirovinski fondovi kroz svoje Udruženje već duži niz godina u suradnji s partnerom Večernjim listom provodimo projekt financijske pismenosti za osnovnoškolce dobi od petog do osmog razreda, u kojem bilježimo veliki interes kako učenika tako i njihovih nastavnika u čitavoj Hrvatskoj. Učenici su napravili sjajne projekte kroz koje smo zajedno učili o osnovnim financijskim pojmovima, na interesantan i zabavan način.

7

edukacija u godinu dana održao je Centar za poduzetništvo Osijek

S početkom ove školske godine započeo je još jedan ciklus projekta pod nazivom “Učim s gospodinom Finom” u kojem nudimo nove interesantne sadržaje za naše osnovnoškolce”, rekla je voditeljica marketinga i odnosa s javnošću iz AZ mirovinskih fondova Nataša Hrabar Kaštelan.

Međutim, postoje i drugi primjeri dobre prakse kada je riječ o učenju o financijskoj pismenosti. Jedan od tih primjera je i onaj Centra za poduzetništvo Osijek. Oni su edukaciju financijske pismenosti počeli ove godine, a sve je upravo rezultat toga što su i sami uvidjeli kako je upravljanje osobnim financijama sve zahtjevnije i zahtijeva svojevrsnu edukaciju.

“Bez obzira na to radi li se o podmirivanju trenutnih obaveza, štednji ili ulaganju s ciljem ostvarivanja zarade, upotrebi nekog financijskog proizvoda/usluge, posjedovanje znanja i korištenje vještina za upravljanje financijama od velike je važnosti za svakog pojedinca.

Financijska edukacija te usvajanje financijske pismenosti je dugotrajan proces čiji efekti često nisu vidljivi odmah pa aktivnosti u vezi s financijskim opismenjavanjem treba provoditi kontinuirano, a s ciljem dosega što više dobnih skupina, tako da edukaciju održavamo s različitim dobnim skupinama, od učenika i studenata, do odraslih osoba i umirovljenika”, rekao je voditelj Centra za poduzetništvo iz Osijeka Milan Peterka.

Zainteresiranost za ovu temu je, dodaje, dosta velika, a od početka ove godine do sada smo održali su 7 edukacija s ukupno 130 polaznika.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close