U susjedstvu kazna od 400 eura: Nakon 21 sat samo u kratku šetnju sa psom po kvartu

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2020. u 08:45
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Vlada je ovog tjedna proglasila epidemiju na mjesec dana.

Slovenija je uvela policijski sat. Policijski sat imala je prije nje Srbija, gdje su u srpnju buknuli vatreni prosvjedi na ulicama s kojih je Aleksandar Vučić građane rastjerivao suzavcem. Janez Janša nije morao posegnuti za takvim mjerama. Ipak je to Slovenija.

U nekoliko slovenskih gradova ovog tjedna zabilježeni su tek sporadični otpori, uglavnom mladih, pa je tako u Mariboru rogoborilo nekoliko desetaka buntovnih nezadovoljnika koje je policija u hipu nagovorila da odu kućama, a neke od njih pogodit će i masna novčana kazna. Građani su nove restrikcije dočekali umjereno bespogovorno jer brojke zaraženih obaraju rekorde. A i malo tko ima novca za bacanje.

– Za policijskog sata može se samo u šetnju sa psom, ali samo nakratko i samo po kvartu. Mora se zato dobro paziti da pas ne odluta nakon 21 sat, pa da ga se mora ići tražiti u drugi kvart… – šali se zaštitar Darko Radiković iz Celja. Bilo je, kaže, manjih skupina buntovnika koji se nisu pridržavali mjera, no većina se drži pravila.

– Tu u Celju nije bilo nikakvih incidenata. U Ljubljani i Mariboru je bilo nešto, ali malo… – dodaje. Vlada je ovog tjedna proglasila epidemiju na mjesec dana. Prvi put od Drugoga svjetskog rata uvedeno je ograničenje kretanja u noćnim satima. Slovenci ne smiju izlaziti iz kuća od 21 do 6 sati ujutro, osim ako moraju hitno k liječniku. Od utorka u ponoć ne smiju ni prelaziti iz jedne pokrajine u drugu, osim ako ne navedu neki prihvatljiv razlog. Slično kao na proljeće kod nas s propusnicama. Na otvorenom mogu zajedno biti grupe do šest ljudi, zabranjeni su skupovi, javne priredbe, mise, vjenčanja… Mladenke začudo još nisu pisale njihovu Capaku. Kazne su za kršenje mjera od 400 do 4000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close