U srpnju nije bilo rasta broja turista, no nadležne to ne brine

Autor: Marija Crnjak , 06. kolovoz 2018. u 11:59
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Cappelli: Naša je želja kroz daljnje projekte još više stimulirati povećanje turističkog prometa izvan ljetnih mjeseci, što će u konačnici doprinijeti povećanju prihoda.

Statistika alata eVisitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) potvrdila je da je ovog srpnja ostvaren znatno manji rast turističkog prometa nego lani u istom periodu, odnosno čak stagnaciju kad su u pitanju turistički dolasci. Dok je lanjski srpanj u Hrvatsku doveo 10,5 posto više turista i 11 posto više noćenja nego u godini ranije, ovog srpnja bilježi se samo rast noćenja od svega 2 posto, s 30 milijuna na 31 milijun noćenja, dok je ovog srpnja u Hrvatsku stigao jednak broj turista kao i u srpnju 2017.

Tako je u Hrvatskoj u razdoblju  od siječnja do kraja srpnja ostvareno 11,1 milijuna dolazaka i 56,3 milijuna noćenja, što čini 6 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine.

Potvrda je to dojmova s terena o manjem turističkom prometu u srpnju, koji se doduše očekivao s obzirom na okolnosti, odnosno oporavka konkurenata na Mediteranu, a djelomice i zbog održavanja SP u nogometu do sredine srpnja. Istodobno, već lani neke destinacije su pucale od prevelikih gužvi, pa rast broja gostiju u srcu sezone mnogi nisu ni priželjkivali, bar na Jadranu.

Ministar Gari Cappelli tako je komentirajući dosadašnje rezultate istaknuo upravo važnost pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije.

„Gradimo imidž kvalitetne cjelogodišnje destinacije, a upravo ovogodišnji rezultati turističkog prometa to i pokazuju, kao i ostvareni prihodi od turizma koji su u prva tri mjeseca 14 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani. Jačamo turističku potražnju s nama novih emitivnih tržišta kao što su Kina, Japan i Koreja, a veseli podatak da smo u ovom razdoblju u odnosu na prije dvije godine zabilježili rast turističkog prometa od preko 50 posto s dalekih tržišta. Naša je želja kroz daljnje projekte još više stimulirati povećanje turističkog prometa izvan ljetnih mjeseci, što će u konačnici doprinijeti povećanju prihoda, mogućnostima zapošljavanja na duže razdoblje te osim u turističkom smislu, potaknuti gospodarski rast cjelokupnih destinacija“, poručio je ministar Cappelli.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da se aktivno radi na posezoni, a tu će u promotivnim aktivnostima iskoristiti uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa što nismo prekrcani u srpnju i kolovozu? Nama ne treba više turista nego trebamo više izvuči novaca od istog broj turista…

New Report

Close