U srijedu objava Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. prosinac 2012. u 18:25
Predrag Matić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

U 12,30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić.

 Ministarstvo branitelja objavit će u srijedu, 19. prosinca, Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nakon što su zakonskim izmjenama danas u Hrvatskom saboru ostvareni svi preduvjeti za javnu dostupnost popisa hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra.

U 12,30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić, dok će svoje ratne putove, uz ministra branitelja, objaviti i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, priopćeno je iz Ministarstva. Izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata omogućuje se javna dostupnost u elektroničkom obliku imena branitelja, imena jednog roditelja, prezimena, godine i mjesta rođenja, ukupnog broja dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, prikazani po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama. Bit će omogućeni i povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu u pogledu godina života udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe.

Status hrvatskog branitelja moći će ostvariti osoba kojoj je u odgovarajućem postupku utvrđeno samovoljno napuštanje postrojbe ili napuštanje bez dopuštenja nadležnog zapovjednika ako se ponovno odazvala mobilizaciji ili dragovoljno pristupila Oružanim snagama te službu završila s časnim otpustom.

Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI, a u ratu su proveli najmanje dvije godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Malo po malo država rasipa novac, čas na ovo, čas na ono, milioni cure tj isparavaju. Pa ljudi moji zar mi nemamo važnijeg posla nego svih ovih godina trošiti vrijeme na sporedne stvari umjesto da maximalnu pažnju usmjerimo na ono što će nas održat na površini. Mi tonemo iz dana u dan. Ovo nije šala, zemlja krvari. Pogledajte koliko lako se odustaje od nizinske pruge i građane zasipa nekim novim sad nebitnim temama kako bi im se odvratila pažnja.
Zar sve ove prodane izdajničke duše ne vide život svojih prethodnika kao što su Sanader, Polančec i ostali kako su jadni njihovi životi i životi njihovih familija. Zar misle da im rade dobro s krvavim milionima Eura otetih od poštenih građana. Sjedim ovo ljeto na terasi jednog rastorana u Čižićima i gledam Polančeca kako se kao hijena zavukao za stol kod samog skladišta ispod zida s svojom familijom, bez zraka i pogleda na išta. Samo da ih netko ne vidi. Gledao sam to htio ili ne jer sam bio okrenut prema njima i ne da mi je prisjela večera već i sami Čižići i šira okolica. Puno im je pomogao nekad svojim lopovlukom pa je čak i sad ovakav za njih Bog. Jadno do boli.
Zar je sad trenutak i za taj registar. Mislim da nije. kao što nije ni za milijun nebitnih stvari s kojima se građanima skreće pažnja prema nebu dok nam voda polako dolazi do grla a brod tone.

p.s. I sam sam branitelj s prve crte koji nikad nije primao niti tražio ništa, od rata do danas.

Još nije objavljen registar- a suprug i ja- ozbiljno smo se zbog registra posvađali…
Kao, umirovljeni policajac, sudjelovao je- po meni u nevažnim operacijama kao
policajac na dužnosti u to vrijeme….. po meni, nije si zaslužio STATUS
NIKAKVOG HRVATSKOG BRANITELJA..a samim time , niti mirovinu koja iznosi oko
6.000,,00 kuna…Nije nigdje nikog branio, to što je sudjelovao o napuštanju
vojarni u našim gradovima, ili sjedio na granici- za mene nije nikakva zasluga
za RAT!..Nije bio ni na kakvom ratištu, nikad ni niti zapucao iz oružja….

Sve poslove obavljao je iz Policijske Uprave, ono što je trebalo. Nikakav rat
nije ni vidio izbliza.

NO, u Policijskoj Upravi- svi imaju Rješenja o statusu branitelja i
velike mirovine…..čak, veće od njega.

Što je rat u Hrvatskoj- i čime je točno branitelj zaslužio status i povlastice???

New Report

Close