U samo nekoliko sekundi provjerite je li vaša maska učinkovita

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2020. u 11:51
Foto: Marko Dimić / Pixsell

Treba samo jedna sekunda da se test izvede.

Maske za lice sada se moraju nositi u svim zatvorenim prostorima, prema preporukama Stožera civilne zaštite. Maske moraju pokrivati usta i nos, a mogu biti namijenjene samo jednoj upotrebi ili koje se mogu koristiti nekoliko puta, naravno uz pravilno pranje i korištenje. No najvažnije je da budu učinkovite, a to možete lako provjeriti trikom od samo jedne sekunde, prenosi Večernji list.

Simon Kolstoe, viši predavač za zdravstvo utemeljeno na dokazima na Sveučilištu u Portsmouthu, objašnjava da je najbolji test za provjeru učinkovitosti maski test sa svijećom. On je vrlo jednostavan, a treba samo jedna sekunda da se izvede. Sve što trebate napraviti je staviti svoju masku, upaliti svijeću i pokušati ugasiti svijeću dok nosite masku. Ako uspijete ugasiti svijeću ili pomaknuti plamen, maska propušta previše zraka i nije učinkovita protiv širenja kapljičnih infekcija.

Ako plamen ostane upaljen i ne pomičete ga svojim dahom, vaša maska je dovoljno učinkovita.

– Iako je stvar u jačini daha i udaljenosti od svijeće, određene maske nemaju dovoljno materijala da bi spriječile širenje. Maska u kojoj je najteže ugasiti plamen je najbolja prepreka za širenje virusa – kaže Kolstoe.

Komentirajte prvi

New Report

Close