Glas poduzetnika zadovoljan izborima: “Vjerujemo da će Hrvatska krenuti naprijed”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2020. u 11:49
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Bitnim smatra rješavanje preostalih kratkoročnih problema vezanih za mjere za očuvanje radnih mjesta, kredite poduzetnicima, kao i otplatu leasinga.

Čelnik Udruge Glas poduzetnika (UGP) Dražen Oreščanin izjavio je u ponedjeljak za Hinu da izborna pobjeda HDZ-a znači nastavak Vladine politike te da u programu te stranke ima dosta toga s čime se poduzetnici slažu, a istaknuo je i da u Sabor ulazi 29 zastupnika stranaka koje su podržale UGP-ove zahtjeve.

U izbornom programu HDZ-a puno je stvari koje su u skladu s ciljevima UGP-a, kao što je poticanje poduzetništva, povećanje broja radnih mjesta, smanjenje broja ministarstava, kao i broja lokalnih dužnosnika, a tu su i projekti digitalizacije i transparentnosti, kaže Oreščanin.

“Vjerujemo da će se pokrenuti puno više reformi i da će Hrvatska, u skladu s našim zahtjevima, krenuti naprijed”, ustvrdio je Oreščanin.

Bitnim smatra rješavanje preostalih kratkoročnih problema vezanih za mjere za očuvanje radnih mjesta, kredite poduzetnicima, kao i otplatu leasinga.

Kako navodi, ostale su nedefinirane mjere potpore za očuvanje radnih mjesta za srpanj i kolovoz, a nada se da će biti omogućene kao što je bilo najavljeno. Naime, riječ je o četiri tisuće kuna neto po radniku, koje se od lipnja isplaćuju samo u najpogođenijim sektorima, odnosno s padom prihoda od najmanje 50 posto, kao što su turizam i ugostiteljstvo, prijevoz putnika, kao i djelatnosti vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje.

Tu je i pitanje moratorija na otplatu leasinga, kaže Oreščanin. Vjeruje da će se u sljedećih nekoliko tjedana to pokrenuti, a napominje da su leasing kuće spremne odobriti moratorije, no otvorenim ostaje kako će se riješiti pitanje plaćanja kamata.

Dobra osnova da se naš glas i dalje čuje

Iz rezultata izbora je vidljivo, kaže Oreščanin, da SDP “neće biti konkretna oporba”, no ističe da s lista stranaka koje su u potpunosti podržale zahtjeve UGP-a, u Hrvatski sabor ulazi 29 zastupnika.

Tu je Domovinski pokret sa 16 zastupnika, Most s osam, koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus s tri zastupnika, kao i dva zastupnika HSLS-a.

UGP je nedavno objavio popis 30 svojih članova koji se nalaze na listama političkih stranaka na parlamentarnim izborima, a kako trenutno stvari stoje, od njih u Sabor ulaze Mario Radić i Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta te predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

Izgledan je saborski mandat za još jednog člana, najvjerojatnije Roberta Pauletića, drugog na listi Domovinskog pokreta u 10. izbornoj jedinici, s obzirom da je Ruža Tomašić, nositeljica liste DP-a u najjužnijoj jedinici, ujedno i zastupnica u Europskom parlamentu, no kako napominje Oreščanin, za to treba pričekati formiranje Sabora.

“Zadovoljni smo, očekivali smo da će s lista koje nas podržavaju u Sabor ući 30-ak ljudi, kao i nekoliko direktnih članova UGP-a. Mislim da imamo dobru osnovu da se naš glas i dalje čuje”, zaključio je Oreščanin.

Komentirajte prvi

New Report

Close