‘U procesu sklapanja PPA ugovora bit će osigurana i državna jamstva’

Autor: Majda Mikulandra , 20. ožujak 2023. u 22:00
Foto: PD

Održana prva regionalna konferencija o kupnji ‘zelene’ energije izravno od proizvođača.

RE-Source Croatia, prva regionalna konferencija o razvoju PPA (Power Purchase Agreement) ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača, u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) okupila je u Zagrebu oko 350 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, odvjetnici, kupci i proizvođači obnovljive energije, predstavnici financijskog sektora te građanskih i europskih inicijativa. Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, naglasila je da tako velik broj sudionika potvrđuje aktualnost i važnost ove teme za energetsku tranziciju i suvremeno tržište energije.

Pokrovac

Osiguravanje dugoročne i predvidljive cijene električne energije jedan je od ključnih alata za veću konkurentnost hrvatske industrije.

Ključan mehanizam
“Hrvatska je prošle godine prvi put ušla u statistiku PPA ugovora kao jedan od ključnih mehanizama koje Europska komisija želi proširiti, ne samo na korporacije i industriju, nego i na građane. Kako je to jedan od najboljih načina da se ubrza energetska tranzicija, u procesu ugovaranja bit će osigurana i državna jamstva.

Hrvatska kasni u razvoju obnovljivih izvora energije te je na samom dnu kada je riječ o instaliranom kapacitetu solarnih elektrana. Moramo biti uspješniji u ovoj energetskoj krizi, a osiguravanje dugoročne i predvidljive cijene električne energije jedan je od ključnih alata pomoći kojih hrvatska industrija može ostvariti veću konkurentnost”, rekla je Pokrovac.

Konferencija je organizirana u suradnji s europskom RE-Source Platformom s kojom je OIEH potpisao suradnju i tako- postao nositelj RE-Source imena i nacionalni Hub – mjesto znanja i razmjene iskustva o PPA ugovorima za Hrvatsku, ali i regiju.

Stefano Miriello, savjetnik u RE-Source platformi/PD

Revizija tržišta
Stefano Miriello, savjetnik za javne politike u europskoj RE-Source platformi, u svom je uvodnom govoru naglasio važnost ovog koraka za razvoj PPA u Hrvatskoj i regiji. U svojoj je prezentaciji govorio je o različitim vrstama PPA ugovora i dao uvid u razvoj tržišta. Naglasio je kako će PPA ugovori imati ključnu ulogu u tranziciji Europe prema klimatskoj neutralnosti i istaknuo kako je sve više kupaca iz industrije zainteresirano za dugogodišnju kupnju zelene energije kroz PPA ugovore. Sudionici prvog panela pojasnili su kako nastaje uspješan PPA u Hrvatskoj.

Središnji dio konferencije bio je posvećen naprednim modelima razvoja ovih ugovora te su predstavnici građanskih inicijativa, industrije i poduzetništva pojasnili kako učiniti ove ugovore dostupnim svima, a Naomi Chevillard iz SolarPower Europe prikazala je kako bi revizija tržišta električne energije EU mogla pomoći dostupnosti ovih ugovora malim i srednjim poduzećima i u konačnici građanima.

350

sudionika iz Hrvatske, regije i EU okupila je prva RE-Source Croatia konferencija u organizaciji OIEH-a

To je u konačnici i cilj Europske unije koja je zbog energetske krize, uzrokovane ratom u Ukrajini, osmislila plan REPowerEU čijom se provedbom želi odmaknuti od fosilne i omogućiti veće korištenje obnovljive energije.

Uloga države je tu ključna, zaključila je Naomi Chevillard te napomenula kako i Europska komisija predviđa osnivanje posebnih državnih fondova koji bi služili kao garancija za stvaranje ovakvih ugovora te naglasila važnost smanjenja administracije.

Korporacije koje su prije te krize potpisale PPA ugovore o kupnji zelene energije izravno od proizvođača po fiksnim cijenama za višegodišnje razdoblje, sretno su i zadovoljno prebrodile najgore dane krize, dok su se druge izložene ekstremno promjenjivim tržišnim cijenama gasile ili morale smanjivati proizvodnju.

Chevillard

Korporacije koje su prije krize potpisale PPA ugovore o kupnji zelene energije po fiksnim cijenama za višegodišnje razdoblje, sretno su prebrodile njezine najgore dane.

Prednost domaćeg terena
Na panelu o međunarodnoj kupnji energije predstavnici velikih međunarodnih korporacija pojasnili se kako su zahvaljujući kupnji zelene energije putem korporativnih PPA ugovora omogućile siguran nastavak poslovanja svoje energetski intenzivne industrije. Na ovom se panelu govorilo o sigurnosti kupnje zelene energije u inozemstvu u situacijama kad to nije moguće u zemlji.

Dorota Debinska-Pokorska, partner u PwC Poljska, u svom je predavanju istaknula kompleksnost prekograničnih PPA ugovora koji su dodatno zahtjevni upravo zbog različitih pravnih odredbi zemlja u ugovoru.

Stoga je njezin savjet da je uvijek je bolje energiju kupovati u zemlji. Mudrije je kupovati energiju unutar zemlje, ako je nema dovoljno onda je preporuka kupnja unutar regije jer je riječ o istom referentnom tržištu, što je primjerice za hrvatske tvrtke tržište Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije.

Zaključak konferencije bio da su mogućnosti PPA ugovora neograničene i da će sigurno ostati na tržištu još dugo, te da su ključni element u pristupu zelenoj, sigurnoj, obnovljivoj energiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close