U planu osnivanje županijskih ureda za demografiju

Autor: Borivoje Dokler , 23. listopad 2019. u 22:00
Ministrica Vesna Bedeković i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županije donio je odluku o osnivanju radne skupine za pitanja mladih.

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković predstavila je inicijativu za jačanjem demografskih prilika na regionalnoj razini, ali i smjer kojim će se kretati demografske mjere.

"Šest županija nemaju sigurne kuće, ali one intenzivno komuniciraju s Ministarstvom i očekujemo da će do Nove godine sv imati privremeno rješenje", istaknula je ministrica. Predstavila je i inicijativu za osnivanje županijskih ureda za demografiju. 

Bolja informiranost
Demografija je široko, prioritetno područje oko kojega treba postići nacionalni konsenzus, a s obzirom na to da se neke demografske mjere provode na lokalnoj i regionalnoj razini, važno je otvoriti kanal kojim će potrebe s terena – i to najnižih lokalnih razina, biti istaknute i na nacionalnoj razini.  Bilo da se radi o poreznim rasterećenjima, naknadama za djecu ili rodiljnim naknadama, uredi za demografiju trebali bi biti posrednici između najniže i najviše razine vlasti i centri informiranja za građane, zaključeno je na sjednici.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je važnost suradnje s mladima, koja se potiče kroz rad s Koordinacijom županijskih savjeta mladih.  S obzirom na istraživanje koje je HZŽ provela među savjetima mladih i županijskih službenicima zaduženim za rad sa savjetima mladih te sukladno zaključcima Nacionalne konferencije savjeta mladih, Izvršni odbor donio je odluku o osnivanju Radne skupine za pitanja mladih.  Jače povezivanje županijskih savjeta mladih s predstavničkim tijelima na više razina omogućit će strateško planiranje poticajnog okruženja za mlade. 

Snažnija uloga županija
Položaj županija u strateškom planiranju i upravljanju razvojem važna je tema uoči novog programskog razdoblja, o kojoj se razgovaralo s pomoćnicom ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Kristinom Bilić. 

Zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo istaknuo je da su do sada u primjeni razni modusi korištenja fondova, od operativnih programa i razvojnih sporazuma kojima upravljaju ministarstva, preko ITU-a kojim upravljaju veliki gradovi do programa za LAG-ove i FLAG-ove kojim upravljaju lokalne akcijske grupe. Uz njihove pozitivne učinke, važno je i da županije, kao nosioci regionalnoga razvoja, dobiju snažniju ulogu u procesu korištenja fondova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close