U pitanje je došlo tržište ‘teško’ 20 milijuna eura, ali Poslovni doznaje da postoji još ozbiljniji problem

Autor: Marija Crnjak , 06. ožujak 2020. u 13:16
FOTO: REUTERS/Diego Vara

‘Situacija se mijenja skoro iz sata u sat i teško nam je pratiti, svakako se otkazuju i poslovni skupovi, pustili smo upitnik našim članicama i čekamo da nam se povratno jave pa ćemo imati nešto konkretnije’, kažu nam iz UHPA-e.

Zbog koronavirusa u ovoj godini u pitanje dolazi čitavo tržište školskih putovanja čija se vrijednost procjenjuje na 20 milijuna eura. Čak i ako se situacija sa širenjem zaraze smiri, očekuju se određeni gubici, a da bi oni bili što manji preporuka je da se putovanja umjesto otkazivanja odgode za kasnije. No kako doznaje Poslovni.hr, mnogo ozbiljnijim problemom moglo bi se pokazati otkazivanje putovanja i skupova vezanih uz polugodišnje predsjedanje Hrvatske Vijećem EU, naprosto jer se oni ne mogu pomaknuti na termin u kojem prestaje predsjedanje.

“Primijetili smo da se po Ministarstvima otkazuje niz letova za sljedeći tjedan, otkazuju se i sastanci i konferencije u Hrvatskoj, primjerice Hrvatska agencija za lijekove prema nalogu iz Bruxellesa otkazala je sastanak u Zagrebu, u hotelu Sheraton, još je takvih sastanaka koji su pred otkazivanjem ili se još čeka odluka”, otkriva Saša Blažeković, direktor agencije Speranza, jedne od agencija koja je odabrana na natječaju Vlade za organizaciju sastanaka vezanih uz predsjedanje EU.

Kad su u pitanju školska putovanja, ona putovanja koja su već plaćena zasad su se pomakla za travanj ili svibanj, što će se ostvariti ili ne s obzirom na okolnosti, a oni koji tek trebaju provesti natječaje među agencijama prebacuju školska putovanja za jesen, pojašnjava Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

“Situacija se mijenja skoro iz sata u sat i teško nam je pratiti, svakako se otkazuju i poslovni skupovi, pustili smo upitnik našim članicama i čekamo da nam se povratno jave pa ćemo imati nešto konkretnije. Za ožujak su sva školska putovanja odgođena, za ona u travnju se još razmišlja, a naša preporuka je odgoda putovanja”, kaže Fain.

Kako pojašnjava Blažeković, u slučaju odgode putovanja hoteli izlaze ususret i tu nema dodatnih troškova, za razliku od aviokompanija koje su neumoljive. Speranza je jedna od najjačih agencija za školska putovanja.

“Pred desetak dana, kad je došla ona prva preporuka o odgodi putovanja, većina je odgodila putovanja u ožujku. Neki su odgodili za travanj, svibanj, lipanj, dobar dio i za rujan. Većinom se radi o putovanjima u Gardaland čija sezone kreće već krajem ožujka, imali smo jedan dio putovanja na stručne skupove u Muenchen i Sarajevo. Iskreno, nije nam jasno zašto se ta odluka Ministarstva obrazovanja o putovanjima odnosi i na putovanja unutar Hrvatske, kad imamo tako malo slučajeva zaraze”, ističe Blažeković.

Iz Halmeda su nam potvrdili da su otkazali prvi od dva sastanka Mreže nacionalnih agencija za lijekove koji su bili predviđeni u sklopu njihovog domaćinstva na šest mjeseci za vrijeme predsjedanja Hrvatske EU. Riječ je o radnim sastancima na kojima se donose zajedničke odluke vezane uz područje lijekova.

“Održavanje prvog sastanka HMA-a bilo je predviđeno za termin od 4. do 6. ožujka, no velik broj ravnatelja nacionalnih agencija za lijekove bio je primoran otkazati zbog obveze sudjelovanja u kriznim stožerima vezanima uz širenje koronavirusa u svojim zemljama, kao i zabrane putovanja dijela sudionika iz nekih zemalja zbog smanjenja rizika od širenja COVID-19”, pojasnili su iz Halmeda. Ističu da će sastanak biti održan na zamjenski način – putem telekonferencija i pisanim putem za dio tema sastanka, a dio tema ostvljen je za drugi sastanak u svibnju. Hotel Sheraton tako je zbog koronavirusa izgubio trodnevni skup od stotinjak sudionika.

Poslali smo upit Ministarstvu vanjskih poslova o broju sastanaka koji se otkazuju zbog koronavirusa, odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Komentirajte prvi

New Report

Close