U petak počinje štrajk u školama i na fakultetima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2015. u 15:26
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Neuspjeli pokušaj mirenja je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito opisao rekavši “kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna”.

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će dok štrajkački odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su u utorak čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.

Neuspjeli pokušaj mirenja je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito opisao rekavši "kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna". Ponudili su nam da se dogovorimo koliko i kome bi se trebale podići plaće, a oni će to provesti nakon što dobiju izbore, i to na riječ, rekao je.

Podsjetio je da je premijer Zoran Milanović prije tri godine tvrdio kako je obrazovanje prvo na redu, a sad opet pred izbore obećava da će se nešto dogoditi poslije izbora.

Argumenti zašto nam ne mogu povećati plaće su da nema novca u proračunu, te da ne mogu o tome odlučiti, jer su već praktički tehnička vlada, rekao je Ribić. No, u proračunu je zbog blagog rasta BDP-a tri milijarde kuna više nego što su planirali, o čemu je na GSV-u govorio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pa očito nije problem u novcu, nego u premijeru.

Tvrdnja da je sada kasno ne stoji, jer se s nama nisu željeli sastati još 28. kolovoza, budući da Milanović očito misli "da je on orao, a mi muhe", dodao je.

Tehnička Vlada nastupa kada predsjednica Republike objavi datum izbora, a ona to još nije učinila i ne bude još neko vrijeme, a i kad bude tehnička Vlada moći će povećati plaće.

Radi se samo o karakteru jednog čovjeka koji je uvjeren da može pobijediti 80.000 muha, no vidjet ćemo radi li se o 80.000 muha ili stršljenova, nadam se da će naši članovi biti stršljenovi, rekao je Ribić.

"Mi vjerojatno ne možemo štrajkati do Božića, u premijerovim rukama su zakoni, vojska i policija, on sve može, ali podsjetio bih ga da su neke pobjede zapravo porazi", dodao je.

Za studente neće biti ispita, za učenika nastave i svi poslovi sufinancirani iz državnog proračuna neće se obavljati, a instituti i fakulteti neće raditi osim "štrajkbrehera", ustvrdio je Ribić.

U štrajk se ide sigurno i trajat će do ispunjena zahtjeva ili do tehničke Vlade, a o tome ćemo još naknadno odlučiti, nakon analize pravne situacije. Sindikati su svoje odradili, a sada je red na članstvu, kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da mirenje nije uspjelo jer Vlada sindikatima nije ponudila ništa, osim obećanja da će, kada ponovno dobiju izbore, opet razgovarati, a nisu to bili spremni ni napisati. Stoga su stvoreni uvjeti da u petak započne štrajk u sva tri sustava – osnovnom školstvu, srednjem i visokom školstvu, te znanosti i institutima.

Naslućuje se da će Ministarstvo pokušati naći način za zabranu štrajka, no imamo odgovor i na to. Ako Ministarstvo želi postaviti žicu oko zaposlenih u sustava obrazovanju, dok je istodobno granica otvorena za izbjeglice, što pozdravljamo, onda neka i to učini da znamo kakav im je stav prema obrazovanju, poručio je Mihalinec.

Komentari (3)
Pogledajte sve

u zemlji meda i mlijeka (prema sdp-u) tko ima volje na strajk?
samo oni koji zele vrhnje i propolis!

ne pada mi napamet štrajkati.
kao čovjeka koji je deset godina radio u privredi, ove sindikalne njuške će imati jako težak posao uvjeriti me da smo oni i ja na istoj strani i da oni brinu za mene i moja prava.

Naši u Čakovcu, neće štrajkati, tako je odgovoreno na moje pitanje
na roditeljskom sastanku……hoće li biti štrajka, i da li će nas
škola na vrijeme obavijestiti, kako bismo se na vrijeme pobrinuli za djecu..

New Report

Close