“U ove četiri godine investicije Čistoće iznosit će oko 488 milijuna kuna”

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2018. u 14:18
Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban/Sandra Šimunović/PIXSELL

Polovicu ovogodišnjih ulaganja pokrit će interventne mjere Ministarstva, a drugi dio Zagrebački holding i sredstva iz fondova.

Kako bi ispunili ciljeve nacionalnog plana gospodarenja otpada, koji se temelji na odrednicama propisanih od strane EU, jedinice lokalne samouprave užurbano rade na osiguravanju infrastrukture koje će omogućiti efikasnije odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Grad Zagreb i Zagrebački holding (ZGH) su poduzeli mjere razvojem i unaprjeđenjem sustava odvojenog skupljanja otpada te sustava skupljanja biorazgradivog otpada. Još prošle godine kao prva značajna mjera koju je ZGH poduzeo da se smanji količina biorazgradivog otpada je podjela spremnika za papir kao biorazgradivog otpada koji čini veliki postotak u ukupnim količinama biorazgradivog otpada koji se odlaže. 

Osigurati odvojeno prikupljanje
No, Zagrebački holding  je znatno uoči promjena koje podrazumijeva nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom započeo s pripremom dijela infrastrukture i logistike kako bi se u najvećoj mjeri osigurala mogućnost odvojenog prikupljanja otpada i time njegovo odgovorno i daljnje iskorištavanje. Još 2014. došlo je do značajnih ulaganja u osnovna sredstva, odnosno ulaganja u vozila i komunalnu opremu, s tim da su 2014. i 2015. realizirana financijska sredstva u transportnu opremu 40% putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Lani je uloženo 15,3 milijuna kuna samo u komunalnu opremu dok je ukupna investicija u opremu, građevinske objekte, transportna sredstva, informatiku i ostalo bila čak 42,5 milijuna kuna.

Zagrebački holding 2018. nastavlja ulagati u nabavu komunalnih vozila, spremnika, kanti, novog informacijskog sustava i gradnju reciklažnih dvorišta. "Ove nas godine očekuje nastavak značajnih ulaganja u nabavu suvremenih vozila za prikupljanje otpada, sustav za praćenje realizacije usluga i centralni informacijski sustav evidencije gospodarenja otpadom. U sve pobrojano, potrebno  je uložiti još oko 200 milijuna kuna. Koristit ćemo sredstava interventne mjere Ministarstva zaštite okoliša u iznosu od 100 milijuna kuna za financiranje dijela opreme primarne reciklaže. Drugi dio namjeravamo financirati što iz vlastitih sredstava, što iz sredstva fondova", kaže Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

 

200 milijuna

kuna Zagrebački holding ove će godine uložiti u infrastrukturu potrebnu za dostizanje ciljeva Plana gospodarenja otpadom

Dodaje da je ukupna vrijednost investicija od 2015. do 2018. podružnice Čistoća iznosila je oko 488 milijuna kuna, a odnosile su se na aktivnosti koje su u skladu s ciljevima Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017.-2022. Pred Zagrebačkim holdingom je dakle razdoblje još većih ulaganja u potrebito, s tim da treba uzeti u obzir da su i jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća, od kojih je Zagrebački holding najveći u Hrvatskoj, do sada i bili ograničeni o donošenju odluka o pokretanju investicija, budući da zakonski okvir nije bio potpun. Čekalo se na donošenje Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom gotovo četiri godine. "Želja nam je i cilj osigurati što više sredstava iz fondova koji su nam na raspolaganju.

Iskustva u tome imamo jer smo dio kamiona za potrebe podružnice Čistoća nabavili uz značajnu podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također želimo i povući dio sredstava iz EU, no preduvjet za to je donošenje Plana gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu. Taj strateški dokument Grada Zagreba trenutačno je u fazi javne rasprave. Treba istaknuti da u svemu imamo podršku resornog ministarstva i gradonačelnika Milana Bandića", objašnjava Ana Stojić Deban. Miješani komunalni otpad na području grada Zagreba tjedno se prikuplja kroz 263 programa odvoza podružnice Čistoća. Od ukupnog broja programa, njih 220 ima tjednu učestalost odvoza dva puta tjedno. Nameće se pitanje hoće li se postavljanjem novih spremnika i kanti povećati broj odvoza otpada i na koji se način on može racionalizirati.  

Edukativne aktivnosti
"Nama je cilj smanjiti količine miješanog komunalnog otpada na pragu kućanstava, to je poanta čitave priče oko njegovog razvrstavanja. Dakle, izdvojiti korisne sirovine poput plastike, papira, metala, tekstila. Sukladno tome, kada kod građana zaživi svijest o korisnosti recikliranja i razvrstavanja, za što im naravno Zagrebački holding i Grad Zagreb trebaju stvoriti sve potrebne preduvjete, možemo govoriti o eventualnim racionalizacijama u sustavu odvoza otpada koji ostane nerazvrstan", kaže predsjednica Uprave ZGH.

 

40 posto

financijskih sredstva u transportnu opremu realizirano je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Kako bi informirali građane vezano uz promjene o načinu prikupljanja otpada ZGH i Grad Zagreb provest će informacijsko-edukativne aktivnosti. "Niti jedna se navika ne može, osobito ne kvalitetno i dugotrajno, promijeniti preko noći pa će naše edukativne aktivnosti trajati kroz dulje vrijeme i bit će usmjerene prema svim generacijama. Naravno, svakoj ciljnoj skupini prilagodit ćemo pristup pa će se naši najmlađi sugrađani educirati uz visoke pedagoške standarde već u obrazovnim institucijama. Interakcija s cjelokupnom zajednicom od posebne nam je važnosti. Nije nam plan korisnike opteretiti gomilom informacija odjedanput, nego će komunikacijske aktivnosti pratiti praktične promjene koje ćemo uvoditi u našu svakodnevicu. Zagrebački holding nastoji zaista osluškivati potrebe sugrađana i modelirati usluge prema stvarnim potrebama građana, istovremeno provodeći nužne promjene koje proizlaze iz europske regulative.

Upravo zato, detalji usluge odvoza otpada ugovarat će se putem Izjave – svojevrsnog obrasca koji će uskoro biti dostavljen na kućne adrese, a putem kojega će korisnici moći odabirati pojedinosti same usluge, kao što je, primjerice – veličina spremnika", objašnjava Stojić Deban. Gledaju li se podaci unazad nekoliko godina, broj korisnika i količina prikupljenog otpada u Zagrebu  u stalnom je porastu. Pridoda li se tomu i obveza ispunjenja EU ciljeva gospodarenje otpadom zasigurno će biti tema kojom će se i država i jedinice lokalne samouprave baviti sljedećih nekoliko godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close