U ocjeni odluka Stožera nema uvjeta za naknade štete na teret države?

Autor: Suzana Varošanec , 30. lipanj 2020. u 15:50
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović/S. S. /PIXSELL

Ako ne postoji pravna osnova za naknadu štete, onda je upitan i pravni interes za pravnu ocjenu pravila koja su donesena u situaciji lockdowna koji je prošlost.

Ustavni sud RH nije po službenoj dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti tri odluke Stožera civilne zaštite RH od koji se jedna tiče trgovaca. Na predmetima vezanim uz odluke stožera sud intenzivno radi, što znači da prikupljaju potrebna očitovanja, uključujući i od Vlade, te mišljenja i podatke.

Neki od 46 predanih inicijativa su predmeti, kažu, već u visokom stupnju pripremljenosti za odlučivanje, a kako iznose sukladno članku 33. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, taj sud će donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u pravilu u roku od najviše godinu dana.

Napominju i da su prvi prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom zaprimljeni sredinom ožujka te da se prema svojoj stabilnoj praksi USRH “u predizborno vrijeme u pravilu suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice”.

Glede eventualnog ispitivanja usklađenosti s Ustavom RH u dijelu Odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme proglašene epidemije, jedne od tri odluka iz ovog konteksta, navode kako Ustavni sud svoje stavove iskazuje kroz odluke u konkretnim predmetima, no kakav će biti sadržaj i posljedice buduće odluke ili rješenja Ustavnog suda u ovom trenutku ne mogu, kažu, špekulirati.

Ipak, čini se da nema uvjeta za presedan kakav bi bila naknada štete na teret države u slučaju pogrešnog propisa, postupanja ili odlučivanja Stožera vezano uz epidemiju te lockdown koji je proglašen 19. ožujka.

To se može zaključiti iz dosadašnje pravne prakse u Hrvatskoj koja nije pokazala suprotne primjere kod suspenzije dijelova propisa koji su po odluci Ustavnog suda u suprotnosti s Ustavom. Ako se ovaj stav prihvati kao realan, to dovodi do apsurda pravni interes da se preispituje ustavnost odluka i postupanja stožera.

Ako ne postoji pravna osnova za naknadu štete, onda je upitan i pravni interes za pravnu ocjenu pravila koja su donesena u situaciji lockdowna koji je prošlost. Uloga Ustavnog suda u propitivanju u ustavnosti zakona nalaže brzu reakciju je li nešto sukladno, pa stoga sve kritike koje se na njegov račun mogu čuti idu u smjeru pravodobnog paženja na ustavnost važnih propisa.

To znači i bitno ranije reakcije u vrijeme dok su konkretne mjere u tijeku, a ne post festum kad se više ne vidi korisna namjera takve inicijative.

Komentirajte prvi

New Report

Close