U niskoj sezoni turistički prihod porastao skoro 14 posto

Autor: Marija Crnjak , 10. srpanj 2015. u 19:53
Panorama Splita.Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Najveći porast u odnosu na prošlu godinu imali su prihodi dolazaka poslovnih gostiju.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prva tri mjeseca 2015. godine prihodi od turizma iznosili su 339,7 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (298,5 milijuna) predstavlja rast od 13,8%, odnosno rast od 41,2 milijuna eura. Prihodi od odmorišnih gostiju pritom su porasli  za 35,1 milijun eura, odnosno za 12,9%, a najveći porast u odnosu na prošlu godinu imali su prihodi dolazaka poslovnih gostiju s rastom od 21,9% (s 28,3 milijuna eura na 34,5 milijuna eura).

Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u tom periodu  iznosio je 3,5 posto, što u odnosu na isti period 2014. predstavlja rast udjela od 0,5 postotna poena.

„Ostvareni prihodi od turizma u prva tri mjeseca ove godine, mali su, ali značajan indikator rasta. To je potvrda da i prihodi rastu, zajedno s turističkim prometom, koji je, podsjećam u prva tri mjeseca ove godine rastao za 20 posto. Sve su to rezultati programa Hrvatska 365 kojim želimo produljiti sezonu i povećati turističku potrošnju, kao rezultat obogaćivanja turističke ponude Hrvatske proizvodima kao što su kulturni, zdravstveni, pustolovni, gastro i eno turizam, poslovna putovanja te biciklizam,“ naglašava ministar turizma Darko Lorencin

Komentirajte prvi

New Report

Close