U Ninu imaju rješenje za zaustavljanje uzurpatora pomorskog dobra

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2023. u 10:46
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gotovo svakodnevno svjedočimo da u praksi mnogi krše zakon i uzurpiraju pomorsko dobro u privatne svrhe te nerijetko dolaze i u sukob sa svima koji se “usude” remetiti njihov mir.

U Hrvatskoj, prema Zakonu, privatnih plaža nema. No, gotovo svakodnevno svjedočimo da u praksi mnogi krše zakon i uzurpiraju pomorsko dobro u privatne svrhe te nerijetko dolaze i u sukob sa svima koji se “usude” remetiti njihov mir, piše HRT. Kada se tomu pridodaju betonizacija obale i nicanje građevina, tako reći iz mora, postavlja se pitanje – kako svemu stati na kraj?

Ivan Marić, vlasnik apartmana u Turnju, sada u rujnu može malo predahnuti. Na omiljenoj plaži ima mjesta. Inače, ustajao je i u sedam da bi uhvatio “svoj komad hlada”.

“Međutim, opet ako nekome ne odgovara, moju ležaljku odbaci dalje i stavi svoju. Viču da je privatna plaža”, kaže.

Bio je i svjedok kada je u kolovozu zbog ležaljke s lancima intervenirala čak i policija.

“Ležaljke su bile vezane lancima, bio je lokot, on je stavio tu svoju ležaljku do tih kreveta. Međutim, gospođa je došla i bacila to dok je on plivao s djecom i ženom”, kaže Ivan Marić.

I u obližnjem Sukošanu, ovo je, “ulov” komunalnih redara skupljen tijekom jednog jutra, madraci na napuhivanje, ležaljke, ručnici.

“Obično se uklanjaju ležaljke već ujutro oko 4, 5 sati”, kaže Ante Martinac, načelnik općine Sukošan, te dodaje da nisu još uveli kazne, ali da o tome razmišljaju.

Morska obala na uporabu je svim ljudima. No, uzurpacije, privatizacije tih famoznih šest metara pomorskog dobra nisu rijetkost. Zgradurine koje praktički niču iz mora. Sve ove građevine, prema našim zakonima, imaju odgovarajuće dozvole. Malo nasipavanja, koja se “podvaljuju” pod dohranu plaža, čudnovatih izračuna kod plima i oseka, i eto ti, nakraju, sva je dokumentacija valjana.

“Bilo je nekih pokušaja gdje bi se preko noći izgradili molići koje bi svi od dan, dva uklonili. Bilo je čak i nekih zidova koji su se prostirali u more”, ispričao je Ante Martinac.

“U krajnjem slučaju gdje god postoji sumnja na zlouporabu granica pomorskog dobra i da je netko zagradio ono što će se smatrati pomorskim dobrom, tada država do šest metara vrši izvlašćivanje pomorskog dobra”, objasnio je Nikica Begonja, agent za nekretnine.

No, ipak već desetljećima naša zbilja na Jadranu zapravo je nekretninska erupcija polupraznih vila zimi, svojatanje pomorskog dobra i samoproglašena ekskluzivna prava na svoj komadić plaže, svoje mjesto za ručnik. Svemu tomu trebalo bi se stati na kraj novim Zakonom o pomorskom dobru. No, je li to moguće provesti i u praksi, pokazat će vrijeme.

U Ninu tvrde da su pronašli rješenje. Otkako je prije devet godina grad osnovao tvrtku koja je ujedno i koncesionar, na ninskim plažama, kažu, uveden je red.

“Već devet godina, nezadovoljni stanjem koje smo imali na koncesijskim odobrenjima, devastacijom plaža, ugradnjom razno raznih materijala na plažama, a i nezadovoljni smo bili prihodima koje smo imali od plaže, od koncesija, poreza na potrošnju i ostalih davanja, Grad se odlučio da osnuje tvrtku Nin Turizam, koja posluje već skoro 10 godina i koja zapošljava između 80 i 100 ljudi. Dvadeset je stalno zaposlenih i 80 učenika i studenta koji su preuzeli brigu o sedam kilometarskim pješčanim plažama u gradu Ninu, tako da smo uz objekte koje smo mijenjali, mijenjali kompletnu urbanu opremu”, rekao je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Na pitanje što očekuje od novog zakona o pomorskom dobru, rekao je da očekuje da kriteriji za dodjelu dozvola koje će biti na pet godina, uzmu u obzir ovaj pozitivan primjer grada Nina, da bude praksa, da ili jedinice lokalne samouprave ili koncesionar koji je dobro obavljao svoj posao, davao sve pristojbe koje su išle uz njegove koncesije, da ti kriteriji imaju u vidu da takve tvrtke kao što je Nin Turizam da imaju neke prednosti. Normalno igrat će cijena, ali uz cijenu treba uvesti kriterije dobrog koncesionara, dobrog upravitelja plaža, istaknuo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close