U nestajanju krava ‘bolji’ smo od EU

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 13. ožujak 2018. u 15:37
Stočari upozoravaju i tvrde da Vlada šuti/Fotolia

I kod muznih i kod ‘običnih’ krava Hrvatska je lani imala jedan od najvećih padova u EU, ispred nas su samo tri zemlje, ali s kudikamo više grla nakon tih gubitaka.

Najnoviji statistički podaci Europske komisije pokazuju da je Hrvatska tijekom 2017. imala jedan od najvećih padova broja muznih krava u EU. Hrvatska je smanjila broj muznih krava za 5,4% na 139.000 komada, dok je u EU pad bio tek jedan posto i ukupno ih je bilo 23,3 milijuna.

Veći pad, u postotku, imali su Nizozemska – 7,2% (ali imaju čak 1,66 milijuna komada), te Bugarska koja je smanjila broj krava za 5,5% na 302.000 komada. "Ukupni broj krava članica EU u 2017. godini u odnosu na 2014. povećan je za 7% dok je istodobno Hrvatska bilježila pad  za 11%", kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara. 

Negativni trendovi u Hrvatskoj se nastavljaju i pokazuju da je hitno potrebno poduzeti mjere i donijeti dugoročnu strategiju. "Nažalost, mi smo s razine udruženja i s razine proizvođača lani pokušali objasniti premijeru Andreju Plenkoviću da su trendovi jako loši i da nešto treba napraviti. Predlagali smo rješenja te u Vladu i Ministarstvo slali analize i dugoročne prognoze sektora u EU, no reakcija nema. Nitko se ne odaziva na apel stočara da je nužno početi nešto raditi u vezi pada stočnog fonda, ali i sve većeg pada proizvodnje svih kategorija mesa i porasta uvoza", ističe Bobetić. 

I govedine sve manje
EU je objavila i najnovije podatke za proizvodnju mesa. Tako je lani proizvodnja goveđeg mesa na razini EU 28 bila manja za 0,1% u odnosu na 2016. Objavljena statistika pokazuje da Hrvatska značajno nadilazi udio proizvedenog mesa mladih bikova u odnosu na EU, a u manjoj mjeri udio mesa junica i teladi, dok gotovo ima dvostruko manji udio proizvedenog mesa krava što je posljedica nesrazmjera njihova broja u Hrvatskoj u odnosu na ukupnu populaciju živih goveda u odnosu na ostale članice EU.

Iz europske statistike prosječnih težina klasiranih trupova u 2016. godini u Hrvatskoj je prosječna težina goveđih trupova svih kategorija iznosila 235 kg, dok je prosjek EU-15 zemalja bio 293 kg, a europski prosjek ukupno 286 kg/trup. Članice EU, a posebice EU-15 kontinuirano povećavaju težinu zaklanih trupova.

Tako je prije 20 godina prosječna težina zaklanih trupova EU-15 bila 273 kg, dok je kod nas trend obrnut. U 2016. godini najveća prosječna težina bila je kod Cipra 471 kg, Irske 337 kg, Njemačke 318 kg i Slovenije 316 kg. Na razini EU prošle godine je proizvedeno 7,79 milijuna tona govedine, dok je u Hrvatskoj proizvodnja bila na 42.000 tona, 0,5% količine EU. 

Hrvatska i Češka iste
Bobetić tvrdi kako je Hrvatska po negativnom trendu sve bliže rekorderu u EU Češkoj. Ta je zemlja gotovo učetverostručila uvoz svih vrsta mesa u 2017. u odnosu na 2004. godinu te ima negativni uvozno-izvozni saldo za više od 300 milijuna eura. Posljedica je to pada proizvodnje tako da je u 2017. u odnosu na 2004. proizvodnja govedine manja za 16%, proizvodnja svinjetine je prepolovljena, a proizvodnja mesa peradi je bila manja za 32%.

U Hrvatskoj u 2017. u odnosu na 2012. godinu neto proizvodnja goveđeg mesa pala je 10%, proizvodnja svinjskog mesa pala je za 30% dok je proizvodnja mesa peradi povećana za 5%, a uvoz svih vrsta mesa je u odnosu na 2012. udvostručen. "Trendovi Češke i Hrvatske u mesnom sektoru vrlo su slični te je nužno sačiniti sveobuhvatnu analizu uzroka ovakvog stanja s ciljem iznalaženja sveobuhvatnih mjera i aktivnosti održanja proizvodnje i povećanja konkurentnosti", zaključuje Bobetić.

Komentirajte prvi

New Report

Close