U našem društvu još uvijek nije u potpunosti prepoznat pojam inkluzije

Autor: Ivan Tominac , 29. siječanj 2019. u 21:59
Svečano otvaranje Kontaktnog centra u zagrebačkoj Sloboštini
 / PD

URIHO od prvog dana poslovanja u središte interesa stavlja osobe s invaliditetom

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO sudjeluju u nizu projekata iz domene društveno odgovornog poslovanja, a jedan od njih je upravo i onaj Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista, Iskustvo zlata vrijedi. U prostorijama ustanove ove godine su još jednom, kako nalaže projekt, omogućili obavljanje prakse jednom od studenata prijavljenog na projekt. Tako je za obavljanje ovogodišnje prakse u URIHO-u priliku dobila studentica logopedije Melani Boris, inače studentica s invaliditetom.

“Projekti ovakve vrste su izuzetno bitni i korisni za zajednicu. Ne samo da osvještavaju širu društvenu zajednicu o problematici zapošljavanja visoko obrazovanih osoba s invaliditetom, nego i osobama s invaliditetom daju mogućnost da se na licu mjesta upoznaju s poslovnim procesima tvrtke te provjere koliko će njihova znanja i mogućnosti odgovarati profilu tvrtke u kojoj će raditi”, rekla je voditeljica Kontaktnog centra ustanove URIHO Ana Gospočić. Kako napominju, URIHO od prvog dana svog poslovanja u središte interesa stavlja osobe s invaliditetom zato što su u većoj mjeri profili njihovih zaposlenika upravo osobe s invaliditetom. Ustanova danas broji preko 500 djelatnika, a od čega više od 300 čine osobe s invaliditetom. Zapošljavanje osoba s invaliditetom unutar ustanove ostvaruje su u različitim gospodarskim granama i to za tekstil, kožu, keramiku, metal, ortopediju, tisak, kartonažu te u manjoj mjeri i kitničarstvo.

Prvi Radni centar u Hrvatskoj

“Osobe s invaliditetom pokazali su se kao vrijedni i pouzdani radnici koji svojim doprinosom stvaraju pozitivnu sliku, kako o sebi, tako i o ustanovi, rušeći razne predrasude nastale u našem društvu. Vjerujemo da je naša ustanova, uključivanjem u projekt Iskustvo zlata vrijedi dodano doprinijela lakšem zapošljavanju visoko obrazovanih pojedinaca s invaliditetom, ali isto tako lakšem pronalasku kvalificiranih radnika od strane poslodavca”, dodala je Gospočić. URIHO kao vodeća institucija na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom djeluje s ciljem promjene i poboljšanja okolnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i to tako što osmišljavaju i implementiraju mjere i programe koji bi trebali donijeti napredak upravo u području profesionalnog ostvarenja osoba s invaliditetom. “Smatramo kako još uvijek u našem društvu nije u potpunosti prepoznat pojam inkluzije stoga je potrebno još više raditi na projektima koji pokušavaju promijeniti odnos društva prema osobama s raznim teškoćama. Vodeći se tom idejom, 2009. godine ustanova je otvorila Radni centar čija je uloga priprema osoba s invaliditetom za svijet rada”, objasnila je Gospočić te dodala kako je njihov Radni centar u to vrijeme djelovao kao prvi u Hrvatskoj s jasnim ciljem osposobljavanja osoba s invaliditetom za zanatska zanimanja. Iz niza programa i akcija koje promiču inkluziju i društveno odgovorno poslovanja ističu i projekt Uvođenje modela Virtualne radionice za dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom kojem je ciljem povećati njihovu zapošljivost.

“Cilj projekta bio je jačanje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom kroz njihovu integraciju na tržište rada. Uz povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz usavršavanje njihovih znanja i vještina te stjecanje potrebnog radnog iskustva, paralelno se razvijao novi oblik profesionalne rehabilitacije – Virtualna radionica.

500 djelatnika

ima Uriho, od čega više od 300 čine osobe s invaliditetom

Virtualna radionica je po završetku projekta nastavila s radom, postavši dio redovitih URIHO-vih programa”, osvrnula se Gospočić. Baš kao što nalaže njihova priroda posla, s ciljem usavršavanja znanja i vještina te dobivanja potrebnog radnog iskustva u svoj rad uključili su i Melani Boris koja je, kažu, tijekom obavljanja stručne prakse pokazala visoku razinu stručnih kompetencija i hvalevrijednu motivaciju. ‘’S puno truda i volje je usvajala nova i primjenjivala postojeća znanja. Nakon početnog uvođenja u rad bila je u mogućnosti samostalno odrađivati odabrane zadatke. Melani posjeduje izuzetan senzibilitet za rad s osobama s invaliditetom, a pokazala je i izvrsno poznavanje fenomenologije, epidemiologije, kao i zakonske regulative vezane za osobe s invaliditetom”, rekla je Ana Gospočić o studentici Melani. Melani je aktivna u Udruzi Zamisli, još jednom od partnera na projektu Iskustvo zlata vrijedi, koja joj je i pomogla u prijavi. “Aktivna sam u Udruzi Zamisli gdje radimo na kvalitetnim i korisnim stvarima, a iako studiram logopediju, jedan dio mene oduvijek se želio baviti zaštitom prava svih osoba s invaliditetom kao i poboljšanjem kvalitete njihovih života. Stoga je za mene sudjelovati u ovom projektu bila velika čast i zadovoljstvo”, rekla je Melani Boris.

Prema riječima Ane Gospočić vlastiti invaliditet Melani je koristila kao sredstvo uspostavljanja odnosa sa zaposlenicima, a da invaliditet nije njen identitet dokazala je vlastitom angažiranošću.

Zaštitno zapošljavanje

“Otkrila je dobre mehanizme kojima neutralizira teškoće i prepreke nastale zbog invaliditeta. S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti da bi kolegica Melani bila funkcionalan i vrijedan kotačić u mehanizmu naše ustanove”, dodaje Gospočić. Ustanova URIHO kontinuirano provodi svoju misiju vodeći brigu o svim aspektima života osoba s invaliditetom, od pripreme i prijevoza do radnog mjesta te sigurnog povratka kući. Gospodarsko socijalne teme te zakoni vezani za osobe s invaliditetom dio su njihovog svakodnevnog promišljanja i to tako da svoja direktna iskustva nastoje uvrstiti u zakonske prijedloge, a sve u svrhu poboljšanja uvjeta života i rada ove društvene skupine. Dio njihove priče ove godine bile je i Melani, a iskustvo koje je stekla unutar prostorija URIHO-a sigurno će joj poslužiti u daljnjem profesionalnom usavršavanju.

“Moj motiv prijave bio je dobiti još više radnog iskustva i naučiti nove vještine, a iskustvo mi je pomoglo shvatiti poantu i bit postojanja institucije URIHO. Naučila sam kako funkcionira zaštitno zapošljavanje i kako se ono ostvaruje u okviru gospodarskih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak”, zaključuje Melani Boris o svom sudjelovanju na projektu Iskustvo zlata vrijedi.

Komentirajte prvi

New Report

Close