U idućoj godini kreće najveći kapitalni projekt grada Zagreba, evo i što planiraju

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2022. u 09:04
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Želja je napraviti prostor u kojem će se održavati predstave i izložbe. Planiran je i glazbeni studio, ali i mjesto koje će privlačiti turiste.

Obnova Paromlina najveći je kapitalni projekt koji je zagrebačka gradska uprava najavila tijekom predstavljanja proračuna za iduću godinu. Grad planira potrošiti 500 milijuna kuna na uređenje i nove sadržaje, piše HRT.

Nakon desetljeća propadanja ruglo u središtu grada trebalo bi uskoro dobiti svrhu. Na prostoru industrijske baštine Grad ne želi samo knjižnicu nego i da ondje bude novo središte gradskih zbivanja. Najbolje idejno rješenje ponudio je studio UPI 2M.

“Nije zamišljen kao klasična gradska knjižnica gdje ti dođeš i iznajmiš knjigu nego sve te prostore koristiš u nekoj multifunkcionalnosti”, rekla je Anamarija Filipović iz studija UPI-2M d.o.o.

Želja je napraviti prostor u kojem će se održavati predstave i izložbe. Planiran je i glazbeni studio, ali i mjesto koje će privlačiti turiste.

“Planiramo Paromlin kao jedan živi prostor koji živi tijekom dana i tijekom večeri te koji će biti okupljalište građana, ali u koji će dolaziti i mnogi strani posjetitelji”, kazala je Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Uz desetke tisuća četvornih metara i podzemnu etažu bit će dovoljno mjesta i za 250 parkirališnih mjesta. Posebno će se voditi računa o tome da se i dalje vide stari dijelovi nekadašnje tvornice.

“Novi dio je zapravo staklena fasada koja u sebi ima neku notu refleksije kako bi se i okoliš reflektirao na samom pročelju zgrade”, izjavila je Anamarija Filipović.

Paromlin je dugo bio trn u peti mnogih gradskih vlasti. Potrošeni su milijuni, umalo da se nije prodao privatnim investitorima, čak se i dio rušio. Sada bi s 500 milijuna kuna projekt trebao biti gotov do 2025. godine. Struka i gradska vlast kažu – ostvarivo.

“Plan je da se prijavi na europska sredstva. Radi se o vrlo velikoj investiciji koja neće moći biti financirana iz proračuna grada Zagreba. Pretpostavljamo da će se financirati iz mehanizama teritorijalnih ulaganja”, kazala je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika.

Na sličan način planira se i revitalizacija prostora Gredelja. Mrtvi kapital Grada trebao bi osigurati priuštivo stanovanje kao i različite društvene i komercijalne sadržaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close