“U Hrvatsku želimo dovesti američki kapital, privatni sektor i multinacionalke”

Autor: Majda Mikulandra , 29. listopad 2020. u 07:41
Jovanovic je školovan na Princetonu, a član je odbora EastWest Institutea/LUKA STANZL/PIXSELL

Poslovni svijet u Americi voli dobru priču. A Hrvatska je uvjerljiva priča, no ponekad je korisno i da ju netko drugi ispriča u vaše ime.

DFC je američka razvojna banka koja, udružena s privatnim sektorom, financira projekte za najkritičnije izazove s kojima se danas suočavaju zemlje u razvoju.

Ulaže u različite sektore poput energetike, zdravstva, infrastrukture i tehnologije, a osigurava i financiranje malih poduzeća i žena poduzetnica.

Nedavno je u Beogradu otvoren prvi DFC-ov prekooceanski ured, što je bio dio dogovora s Bijelom kućom pri potpisivanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Tom prigodom John Jovanovic, šef prvog stalnog inozemnog ureda te razvojne banke u Beogradu.

Jovanovic je školovan na Princetonu i ima respektabilnu karijeru u privatnom sektoru, a član je odbora EastWest Institutea, gdje sudjeluje u inicijativi “Balkanski dijalozi”, koja okuplja lidere posvećene problematici kako riješiti ekonomska i politička pitanja s kojima se suočava Zapadni Balkan.

Što za regiju Zapadnog Balkana znači otvaranje DFC-ovog ureda?

Iz tog ureda pokrivamo područje Zapadnog Balkana i Egej. U različitim dijelovima tih regija postoje jedinstvene prilike u svakoj zemlji, pa i Hrvatskoj, za mobilizaciju naših financijskih alata. U partnerstvu s drugim razvojnim bankama u regiji i uz pomoć američkih tvrtki koje rade s partnerima iz europskih razvojnih banaka, tražimo načine da se stvari efikasno pomaknu na isplativ način. Nadamo se da to znači da možemo mobilizirati američki kapital, posebno u zemlji kao što je Hrvatska. U Hrvatskoj želimo biti više prisutni u gospodarstvu, posebice energetici. Želimo vam pomoći da postanete regionalni lider u projektima energetske diverzifikacije.

Možemo li onda uskoro očekivati DFC u Hrvatskoj s konkretnim projektima?

Ozbiljno se nadam. Hrvatska je zemlja s visokim prihodima, članica EU, tradicionalna i istinska američka saveznica – ovdje su razvojni ciljevi različiti od onih koje imamo u drugim zemljama u regiji. SAD ovdje vidi priliku za pomoć u transatlantskoj energetskoj suradnji, ne samo što se tiče Inicijative triju mora, u kojoj će, kao što je najavio naš državni tajnik Mike Pompeo, Amerika kroz mehanizam međunarodne suradnje i uz potporu Kongresa osigurati milijardu dolara srednjoj i istočnoj Europi, već i u stvaranju okvira u kojem bi DFC mogao ulagati u zemljama s visokim prihodima poput Hrvatske, kojima su u fokusu energija, sigurnost i energetska diverzifikacija. Želimo pronaći načine da podržimo sva vaša energetska ulaganja i potaknuti vas da postanete energetski lider.

Hrvatska postaje ishodište za isporuku prirodnog plina u regiji. Iako se radi o još relativno malom projektu LNG-a Krk, on je dokaz izvedivosti koncepta mnogo većeg projekta. Razgovarali smo s ljudima koji rade na LNG projektu, predstavnicima vaših ministarstava i ministrom financija, u vašem je vodstvu ogroman potencijal.

No, jedini potencijal za LNG u velikom obimu je na regionalnoj razini. Vi ste već stvorili okvire, imate institucionalno znanje i mogućnosti za širenje te odličan položaj u regiji da budete pokretač, a već ste u EU. To je sjajan potencijal. Susjedi oko vas rade naporno i nadamo se da će postići velik napredak na putu prema Uniji. Gledajući na njih kao na regionalne partnere, Hrvatska ima veliku šansu postati lider u tom prostoru, što ne znači da okreće leđa srednjoj i istočnoj Europi. Dakle, u Hrvatsku želimo dovesti američki privatni sektor i multinacionalke koji će donijeti ‘know-how’, zaposliti mnogo ljudi, izgraditi lance opskrbe i tako napraviti snažne i trajne pozitivne promjene.

DFC ima svojevrsnu misiju ‘gradnje mira kroz gospodarstvo’. Što to zapravo znači ?

Mi smo pragmatični, pa tražimo konkretne načine kako pomoći različitim stranama u regiji da riješe sukobe, kako pronaći dodatna područja za suradnju na tehničkoj razini. Pokušavamo uspostaviti veću ekonomsku suradnju kako bi se izgradilo povjerenje. Na lokalnoj razini želimo ponuditi financijske i tehničke alate koji će možda dati nove perspektive i nekim političkim procesima. Ključno područje našeg početnog fokusa je način provedbe te strategije između Beograda i Prištine, odnosno Kosova i Srbije, kako ih dovesti na tehničku razinu da, uz pomoć naših financijskih alata i naših europskih partnera, počnu rješavati neka pitanja gospodarske suradnje. Što se tiče Hrvatske, ‘ograničeni’ smo vašim uspjehom, da se tako izrazim. Hrvatska je već mnogo postigla, a mi vam želimo pomoći u izgradnji energetskog eko-sustava budućnosti, smatram da u tom segmentu DFC može biti pravi partner kako bi Hrvatska mogla ostvariti svoj puni potencijal. S druge strane, DFC i američka Vlada mogu pomoći u uspostavljanju bolje suradnje sa susjedima u regiji.

AmCham je iznio stajališta o nužnim izmjenama našeg Zakona o radu, američki veleposlanik Robert Kohorst, kritizirao je naše pravosuđe, ali i ponudio rješenja. Koje su doista najveće hrvatske prepreke američkim ulagačima?

Sretni ste što imate takvog američkog veleposlanika u Zagrebu. Zahvaljujući bogatoj karijeri i životnom iskustvu, gospodin Kohorst razumije što je potrebno za izgradnju uspješnog poslovanja, što to znači uspjeti i ne uspjeti, i mislim da radi fantastičan posao ukazujući na potrebne prilagodbe i nudeći vam alate potrebne za nastavak vašeg uspješnog gospodarskog puta.

Ono što bi uvelike poboljšalo poslovnu klimu u Hrvatskoj je bolja i brža pravosudna učinkovitost. Definitivno trebate ubrzati pravosudne i upravne reforme, veleposlanik je tu bio jasan. To je dovoljno posla i ako možete, nastavite napredovati na ta dva fronta. To neće proći nezapaženo u američkom privatnom sektoru i drugdje u svijetu, što vam može donijeti mnogo više željenih stranih investicija.

Agencija S&P lani nam je u ožujku unaprijedila kreditni rejting koji nije umanjila ni u korona krizi. Koliko o tome ovisi interes američkih investitora?

Američki ulagači, bilo institucionalni ili multinacionalne tvrtke, pomno prate kreditni profil zemlje u kojoj posluju ili žele poslovati. Mislim da Hrvatska ima neke zanimljive i vrlo privlačne karakteristike. Mnogo toga što nudi je primamljivo, od članstva u EU, stabilne makroekonomije, do toga da je svojevrstan pionir u gradnji LNG-a, i tu je pokazala tzv. ‘proof of concept’. Postoji izvrsna priča koju treba ispričati i zato vjerujem da DFC može biti od pomoći. Istodobno, Hrvatska treba nastaviti putem reformi kojima će i dalje poboljšavati poslovnu klimu, kao što sam već spomenuo, u smislu bolje učinkovitosti pravne države i efikanije administracije, u prvom redu za svoje dobro, a zatim i za dobrobit investitora i multinacionalnih kompanija.

Poslovni svijet u Americi voli dobru priču. A Hrvatska je uvjerljiva priča, a ponekad je korisno i da ju netko drugi ispriča u vaše ime. Stoga vjerujem da možemo podići svijest o Hrvatskoj kao investicijskoj destinaciji za institucionalne američke investitore i multinacionalne kompanije, kao i za ostale svjetske investitore.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovakve informacije novinarke su bezvrijedne jer padaju već na prvom testu logike.

– John Jovanovich bi ulagao u Hrvatsku tako da otvara predstavništvo u Beogradu? Fulao je ceo fudbal, kako bi rekli komšije. To ni djeca ne bi povjerovala.

– DFC “gradi mir kroz gospodarstvo”? RH i Srbija nisu u ratu, a investitor koji gradi mir umjesto da radi profit očito ne zna kako se radi s novcem.

– Američki veleposlanik Kohorst je ponudio neka rješenja? Pa što nije ponudio rješenje kada je Izraelu prvo odobrio prodaju F-16 Hrvatskoj, pa nakon toga promijenio priču.

– O čemu ovisi interes američkih investitora? Pa kao i hrvatskih, svi želimo zaraditi novac. Zato investiramo. A dolar nam nije zanimljiv, jer znamo kako će proći nakon koronakrize.

Normalno da žele američki fondovi sada ulagati u europske burze kada već i vrapci pjevaju o tome što čeka američki dolar u idućih godinu do dvije dana…

Nadam se da Večernji list ne plaća ovakve članke Majde Mikulandre jer ovo ne vrijedi ni dvije lipe. Učenici zagrebačkih srednjih škola znaju pisati puno bolje.

Uloga USA u LNG-Terminali na Krku je jedino u tome da želi prodati plin. A o njihovim investicijama da i ne govorim, jer ih nema. Ne znam kako Jovanovich misli pomoći Hrvatskoj u energetskoj tranziciji, kad je njegova zemlja na samom začelju u primjeni tih tehnologija, dok Hrvatska iz alternativnih izvora realizira 50% svoje proizvodnje.

New Report

Close