U Hrvatsku uskoro dolazi prva mobilna banka: Registracija tekućeg računa bez papirologije

Autor: Bernard Ivezić , 05. ožujak 2019. u 13:40
Revolut u 3,5 godine skupio četiri milijuna korisnika i vrijedi 1,7 mlrd. dolara

Londonski Revolut potvrdio da radi na uvrštenju kune u aplikaciju, nakon čega će tražiti i country managera.

Utrka između dvije najveće mobilne banke u Europi, Revoluta i N26,  koje se često naziva i Uberima za bankarstvo, do ljeta će se voditi i na hrvatskom tržištu.

Britanski Revolut potvrdio je Poslovnom dnevniku da u idućih nekoliko mjeseci planira ponuditi svoje usluge u Hrvatskoj i ovdje otvoriti ured. Njegov glavni konkurent, njemačka mobilna banka N26 nedavno je ušla na slovensko tržište, ali nije iznijela daljnje planove širenja. Andreas Kapsos, direktor marketinga Revoluta kaže da već intenzivno pripremaju za širenje u Hrvatsku.

"Službeno lansiranje Revoluta u Hrvatskoj bit će u idućih nekoliko mjeseci čim dodamo podršku za hrvatsku kunu (HRK) kao jednu od osnovnih valuta", kaže Kapsos. Dodaje da na tome već sad intenzivno rade i da im je najveća prepreka dodati kune na aplikaciju kako bi korisnici jednostavno nadoplaćivali sredstva na svoj račun na Revolutu. "Kad to napravimo svatko će u Hrvatskoj moći primati uplate u kunama na svoj račun na Revolutu, bilo s drugog bankovnog računa ili s drugih kartica, a čim to bude gotovo tražit ćemo i country managera za Hrvatsku", kaže Kapsos.

Londonski Revolut je do siječnja bio uvjerljivo najveća mobilna banka i najvredniji financijski startup (fintech) u Europi. Ima više od četiri milijuna korisnika, broji više od 650 zaposlenika i tržišno vrijedi više od 1,7 milijardi dolara, koliko ga cijene njegovi investitori poput Seedcampa, Index Venturesa i Balderton Capitala. Početkom godine po tržišnoj vrijednosti pretekao ga je berlinski N26, koji broji više od 800 zaposlenih. Tada su investitori poput Allianz grupe i Tencenta u šestoj investicijskoj rundi u N26 ubrizgali 300 milijuna dolara podigavši mu tržišnu vrijednost na 2,7 milijardi dolara.

 

4 milijuna

korisnika dosegla mobilna banka Revolut u tri i pol godine

Obje banke intenzivno se šire po Europi, ali i na druge kontinente. Revolut posebno cilja Aziju, a N26 Amerike da bi uskočili na tržište prije nego se probude lokalni igrači. U SAD-u su zato vlastite mobilne banke pokrenuli JP Morgan i Bank of America.

U Brazilu je takav igrač Nubank, u Kini WeBank, u Indiji digibank by DBS, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima CBD NOW itd. U Europi, osim novih nezavisnih izazivača, mobilne banke osnivaju postojeće banke i telekomi. Francuski kreditor BNP Paribas je pokrenuo mobilnu banku Hello bank!, a njihov telekom Orange group pokrenuo je Orange bank. U Hrvatskoj još nema mobilnih banaka. Najbliži tome su aplikacija za plaćanje Keks Pay koji je razvila Erste banka i internetska tvrtka za mikrokreditiranje iz Finske Ferratum banka.

HNB bez odgovora
Mobilne banke, naime, rade kao i druge mobilne aplikacije, odnosno nisu isto što i mobilno bankarstvo koje nude sve banke u Hrvatskoj. Registracija korisnika se u mobilnim bankama radi odmah preko mobitela, i to bez papirologije. Odmah se dobije tekući račun koji ima IBAN i vrijedi u cijeloj Europi. I Revolut i N26 imaju europske bankarske licencije, što znači da mogu raditi u svim članicama Unije pa tako i Hrvatskoj.

Dio je to inicijative Europske komisije o jedinstvenom digitalnom tržištu u sklopu čega se liberalizira platni promet u Uniji. U sklopu toga, depoziti na korisničkim računima ove dvije mobilne banke zaštićeni su do iznosa od 100.000 eura, kao i na računima postojećih banaka u Hrvatskoj.  Pitali smo Hrvatsku Narodnu Banku (HNB) hoće li mobilne banke poput Revoluta ili N26, kad se odluči doći u Hrvatsku, morati zadovoljiti i neke posebne uvjete da bi radile na hrvatskom tržištu, zatim da li građani mogu primati plaću na račune tih banaka i nadzire li HNB, odnosno ima li pravo nadzirati, rad takvih banaka.

Primjerice, Revolut ima europsku bankarsku licenciju od centralne banke Litve. No, do zaključivanja ovog broja Poslovnog dnevnika iz HNB-a nismo dobili odgovor. Ako je suditi po dosadašnjim akcijama hrvatske središnje banke, onda ona u slučaju europskih bankarskih licencija nema nadležnost nad nadolazećim fintech igračima. Ipak, HNB je prije tri godine izdao priopćenje u kojem je građane upozorio da dobro pročitaju kakve ugovore potpisuju s financijskim institucijama iz zemlja Unije, a koje otvaraju poslovnice u Hrvatskoj bez odobrenja HNB-a, jer HNB u tim slučajevima nema nadležnost. HNB je pri tome naveo da to radi zbog učestalih upita u vezi Ferratum banke koja je licencirana kao kreditna institucija na Malti, također članici EU. 

Cijena širenja
Iako je Revolut dosad vrlo uspješno "izazivao" postojeće igrače, primjerice riječ je o jedinoj većoj banci u Europi koja omogućuje izravnu kupovinu i prodaju kriptovaluta, početkom ove godine upao je u prvu veću aferu. Slučajno ili ne ona se poklopila s odlaskom direktora financija Petera O'Higginsa, koji je u startupu bio od takoreći od početka, a za što je suosnivač i izvršni direktor Nikolaj Storonski rekao da nije povezano. Britanski Financial Conduct Authority od zimus propitkuje Revolut zbog sumnje da je u brzom širenju zanemario propise o sprečavanju pranja novca, što kompanija negira.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

Bit će zanimljivo sad kad je Revolut došao. Da li će još netko doći ili će se “naše” banke malo trgnut te izreagirat.

http://revolut.com/r/lukapyivm
ako se registrirate putem ovog linka imate besplatnu dostavu

Idu hohštapleri u regiju, čerupat već ogoljene kosti kao da nas i domaći izdajnici nisu dosad već dovoljno oplindrali i izglodali od devedesetih na ovamo 😉.

New Report

Close