U Hrvatsku stiže novo cjepivo protiv korone: ‘Biti će alternativa cjepivima poput Pfizera ili AstraZenece’

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2022. u 09:41
Foto: Reuters

Saznajte odgovore na ključna pitanja.

Do kraja veljače u Hrvatsku bi trebalo stići peto cjepivo protiv covida-19, Nuvaxovid američke tvrtke Novavax. Prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’ Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak je na HTV-u kazala da je riječ o potpunom novom cjepivu s nekoliko nepoznanica. ‘O njegovoj učinkovitosti na nove sojeve ne znamo ništa. Ne znamo još ni koliko dugo će trajati zaštita. To tako i piše u službenom opisu lijeka’, rekla je Kujundžić Tiljak gostujući u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’.

S obzirom na to da je Europska agencija za lijekove (EMA) amenovala Nuvaxovid još u prosincu, kao prvo proteinsko cjepivo odobreno za primjenu u Europskoj uniji, dosta toga ipak je poznato. Uz europske zemlje, za novim cjepivom već je posegnuo Izrael, naručujući prošlog tjedna prvih pet milijuna doza i prije nego što je cjepivo u toj zemlji službeno odobreno.

‘Ovo cjepivo bit će još jedna alternativa onima koji ne mogu ili ne žele primiti mRNA cjepivo’, poručilo je izraelsko ministarstvo zdravstva. Istovjetnu poruku odaslao je u subotu irski ministar zdravstva Stephen Donnelly, priopćivši da se Nuvaxovid pokazao ‘visoko učinkovitim’ u sprječavanju umjerenih i teških oblika bolesti. Stoga je pozvao one malobrojne koji se još nisu cijepili da to učine kad prve doze stignu u Irsku, piše tportal.

Hrvatska je još u rujnu, temeljem sporazuma Europske komisije i Novavaxa, naručila 198.000 doza Nuvaxovida, a početkom prosinca dr. Dragan Primorac izjavio je za RTL Direkt da to cjepivo ‘iznimno učinkovito’ djeluje na omikron.

Cjepivo Nuvaxovid primjenjuje se u dvije doze u razmaku od tri tjedna. Za razliku od mRNA cjepiva (Pfizer, Moderna), koje se služi dijelom genetskog koda koronavirusa, te vektorskih cjepiva (AstraZeneca, Johnson&Johnson) s bezopasnim, genetski modificiranim virusom za prijenos dijela DNK koronavirusa, proteinska cjepiva sadrže fragmente proteina jedinstvenog za koronavirus. Ti su fragmenti dovoljni da tijelo odgovori stvaranjem prirodne obrane od zaraze, a Novavax se u proizvodnji cjepiva služi i stanicama insekata.

Tehnologija proteinskih cjepiva nije nova, dapače – na istom principu nastala su i cjepiva protiv hripavca i hepatitisa B. Takvo cjepivo ne mora se skladištiti na niskim temperaturama, što je osobito važno za zemlje u razvoju.

Rezultati dvaju glavnih kliničkih ispitivanja s više od 45.000 ispitanika pokazali su da je Nuvaxovid siguran i djelotvoran u prevenciji covida u osoba u dobi od 18 i više godina. Prvo ispitivanje, provedeno u Meksiku i SAD-u, pokazalo je smanjenje broja simptomatskih slučajeva zaraze u osoba koje su primile cjepivo Nuvaxovid od 90,4 posto sedam dana nakon primjene druge doze. Drugo kliničko ispitivanje, provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazalo je djelotvornost cjepiva od 89,7 posto. Valja napomenuti da su ta istraživanja provođena na ‘starim’ varijantama koronavirusa, prije pojave omikrona, no Novavax je u međuvremenu objavio da njihovo cjepivo također stvara imunološki odgovor na omikron.

Najčešće nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile za nekoliko dana. Uključivale su bol i osjetljivost na mjestu primjene cjepiva, umor, bolove u mišićima, glavobolju, opću slabost, bolove u zglobovima te mučninu ili povraćanje.

Očekivano djelovanje cjepiva

Nuvaxovid je proteinsko cjepivo s laboratorijski uzgojenom verzijom proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepivo također sadrži ‘adjuvans’, tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo, priopćio je HALMED.

Kada se cjepivo primijeni, imunološki sustav osobe identificirat će protein kao strani te će protiv njega stvoriti prirodnu obranu, odnosno antitijela i T-stanice. U slučaju zaraze imunološki će sustav prepoznati protein šiljka na virusu i biti spreman za napad. Protutijela i imunološke stanice zajednički djeluju na ubijanju virusa, sprječavanju njegova ulaska u stanice tijela i uništavanju zaraženih stanica, čime pomažu u zaštiti od bolesti covid-19.

U nastavku donosimo odgovore EMA-e na nekoliko dodatnih pitanja o cjepivu Novovaxa.

Mogu li se osobe koje su preboljele covid cijepiti Nuvaxovidom?

Nije bilo dodatnih nuspojava u osoba koje su primale Nuvaxovid u kliničkim ispitivanjima i prethodno su imale covid-19. Nije bilo dovoljno podataka iz ispitivanja da bi se zaključilo koliko dobro Nuvaxovid djeluje na osobe koje su već imale covid-19.

Mogu li se trudnice i dojilje cijepiti Nuvaxovidom?

Studije na životinjama ne pokazuju nikakve štetne učinke u trudnoći, međutim podaci o primjeni Nuvaxovida tijekom trudnoće su ograničeni. Iako ne postoje studije o dojenju, ne očekuje se rizik. Odluku o primjeni cjepiva u trudnica treba donijeti u bliskoj konzultaciji sa zdravstvenim djelatnikom nakon razmatranja koristi i rizika.

Mogu li se djeca cijepiti Nuvaxovidom?

Nuvaxovid se trenutno ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina. EMA se s Novavaxom dogovorila o planu za kasnije ispitivanje cjepiva na djeci.

Komentirajte prvi

New Report

Close