U Hrvatsku stiglo cjepivo AstraZenece, Epidemiologinja: “Tko se ne želi s njim cijepiti, možda će se stvarno načekati”

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2021. u 15:48
Foto: Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL

Cijepljenje će započeti po ordinacijama liječnika obiteljske medicine ili punktovima, o čemu će građani biti obaviješteni, prenosi dalje HTV.

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel odgovorila je za HTV na nekoliko pitanja nakon što je u Hrvatsku stiglo 16.800 doza cjepiva AstraZenece.

To je prva tranša, a do kraja mjeseca će stići još preko 150 tisuća doza, navodi HTV.

“Stižu i Pfizerovo kao i Modernino cjepivo, tako da ćemo konačno imati dovoljnu količinu cjepiva i konačno ćemo moći započeti drugu fazu nacionalnog plana provedbe cijepljena protiv covida, kazala je epidemiologinja HZJZ-a za HTV.

Zaštita od teškog covida i od umiranja

Slijedi distribucija po županijama. Cijepljenje će započeti po ordinacijama liječnika obiteljske medicine ili punktovima, o čemu će građani biti obaviješteni, prenosi dalje HTV. Neke europske zemlje donijele su odluku da neće cijepiti one starije od 65 godina, međutim u Hrvatskoj kažu da za takvo nešto nema potrebe.

Razlog je premalo ispitanih i nedovoljno informacija o samoj učinkovitosti cjepiva. Svi oni koji su se odlučili primiti neko drugo cjepivo, mogu to učiniti no morat će pričekati do dolaska drugih doza cjepiva.

“Moći će naravno pričekati drugo cjepivo, no tu ima i dosta nesporazuma. Učinkovitost cjepiva u starijih osoba ne znači da je manja. Svako cjepivo koje se daje starijim osobama, izaziva nešto slabiji imunološki odgovor. To je općepoznato, tako je s cjepivom bilo kojeg proizvođača. Što se tiče cjepiva AstraZenece u starijoj dobnoj skupini, bio je premali uzorak, tako da se ne može zapravo tumačiti ta djelotvornost koja je dobivena, i zapravo mi očekujemo podjednaku učinkovitost kao i u ostalim dobnim skupinama”, kazala je Pem Novosel.

“Ukoliko dobijemo nekakve dodatne informacije nakon dodatnog praćenja, naravno da ćemo korigirati tu odluku. Međutim, dokazano je da to cjepivo štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i od smrtnih ishoda, što je najbitnije. Hoćemo li mi dobiti neki blagi oblik bolesti, to stvarno nije bitno jer smo svi preboljeli neke druge viroze, i to nije problematično. Ono što nas zabrinjava u ovoj epidemiji su upravo ti teški oblici bolesti protiv kojih to cjepivo štiti kao i sva ostala cjepiva”, rekla je dalje epidemiologinja.

Tko čeka, dočeka – ali…

Govoreći o onima koji su ipak donijeli odluku da se ne bi cijepili cjepivom AstraZenece, kazala je da oni mogu čekati, ali da ih se mora upozoriti da će se “onda stvarno vjerojatno i načekati”, s obzirom na to da je Moderna smanjila količine cjepiva, kao i Pfizer:

“Sljedećih tjedana, tko se želi cijepiti, preporučamo da se cijepe ovim cjepivom, a oni koji su stvarno odlučili drugačije, moraju čekati.”

Distribucija sad pristiglog cjepiva kreće u ponedjeljak. Što je s ljudima koji nisu kontaktirali svoje liječnike kako bi doznali gdje i kada se mogu cijepiti?

“Ponovno ih upućujemo na liječnike obiteljske medicine. U dogovoru s nadležnim zavodima za javno zdravstvo oni će dobiti preciznu informaciju kada će cjepivo biti isporučeno”, odgovorila je Pem Novosel.

U nekim županijama će se, osim u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, organizirati posebni punktovi za cijepljenje u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva. Rečeno je da su liječnici iz Ministarstva zdravstva dobili dopis da će se organizirati posebni punktovi za cijepljenje, u tu svrhu se formiraju i mobilni timovi, te će biti manje onih koji će cijepiti u samim ordinacijama.

Na razini ministarstva zdravstva također se organizira posebna platforma na koju će se moći prijaviti na cijepljenje svi oni koji to nisu ranije iskomunicirali sa svojim liječnicima obiteljske medicine.

Što se tiče samog AstraZenecinog cjepiva, znamo da je ono registrirano za starije od 18 godina, a da je učinkovitost u sprječavanju bolesti 60 posto, ali i da svi oni koji su dobili to cjepivo nisu razvili teži oblik bolesti i nisu bili hospitalizirani.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Tako i tako su sva ista zato ne komplicirajte nego nam podijelite ove što ističe rok trajanja. Malo glukoze to što ćemo dobiti nikom nije naštetilo.

Gospodo, vi ste se cijepili s najboljom zaštitom. Nije li vas scream da su se u taj vlak ukrali mnogi podobni, mladi i zdravi jer su bili na brzom biraju svojih prijatelja. A SADA BOLESNIM, od  CARCINOMA…, IMUNOBOLESTI  I STARIJIM OD 70 god. Hoćete dati cjepivo, PA AKO SE RAZBOLE   sami su krivi.

ŠTO SE VI I MINISTRI I SABOR NISTE CIJEPILI S TIM.

SRAMOTNO, ŽALOSNO I TUŽNO GDJE ŽIVIMO I TKO S NAŠI ŽIVOTIMA UPRAVLJA.

PA ETO MI ČEMO SE NA ČEKATI ILI UMRIJETI AKO NAM JE SUĐENO.

Ja se želim načekati

 

Nakon prvog kruga prioriteta,u kojeg su  osim najavljenog plana bili ukjuceni Vlada i Sabor,te zbog potresa i cijelo podrucje SMZ, a i mnogo tzv.javnih osoba, mladih, zdravih – sada “pocinje”i cijepljenje najstarijeg stanovnistva.

Ali, dan prije pocetka ne zna se kako ce biti organizirano, gdje, kojim redosljedom (liste u ordinacijama opce medicine ce centralno biti sortirane? po dobi? ozbiljnosti dijagnoza? red pozivanja pacijenata po datumima prijava = “najbrzi prst”/ micanje prijatelja na vrh liste?).

Nije navedeno dali je za osobe sa imuno deficitom (hematoloski, onkoloski,transplantirani, na dijalizi) predvidjeno cjepivo sa ocekivanom najvecom zastitom (Pfizer,Moderna), koje su podijeljene vanrednim grupama u punoj snazi, vec ce se visoko vulnerabilna osoba, koja to trazi umjesto Oxford vakcine, morati “dobro nacekati”!

Neujednacena raspodjela, manje sredine imaju “visak” i vec cijepe 2.krug opce populacije; a i mladje prijatelje sa dozama “koje bi se bacile”(“slucajno” se nadju u pravo vrijeme na pravom mjestu), Zagreb dolazi zadnji na red? Itd..itd.

New Report

Close