U hrvatskom gradu počelo istraživanje geotermalnog potencijala, na listi je još pet gradova

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2023. u 15:47
Foto: Pixabay

Projekt je financiran s 30 milijuna eura europskog novca. Istraživanje će biti gotovo krajem ožujka, a kada sve završi izabrat će se dva područja na kojima će se izbušiti po jedna geotermalna bušotina.

U Velikoj Gorici počelo je istraživanje geotermalnog potencijala za potrebe toplinarstva. Projektom koji se provodi u sklopu nacionalnog plana oporavka i otpornosti želi se potaknuti energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora, a istraživanje će se provesti u još 5 hrvatskih gradova.

Desetak dana vibrokamioni vibrirati će poljima Velike Gorice – snimanjem 2D seizmike istražuju geotermalne izvore i njihov potencijal na dobini od 3 tisuće metara, piše HRT.

“Preko 30 – 50 godina geotermalna energija se može koristiti budući da se radi o cikličkom procesu, uvijek imamo jednu proizvodnu bušotinu na kojoj se crpi geotermalna voda i jednu utisnu bušotinu na kojoj se ta voda vraća, ponovno zagrijava i dobivamo je na drugom kraju”, rekla je Martina Tuschl, direktorica Sektora za geotermalnu energiju, AZU.

Vodom temperature 90 Celzijevih stupnjeva grijala bi se kućanstva. Za građane to bi značilo smanjenje visokih računa za grijanje.

“Cijene grijanja odnosno troškovi grijanja su bili negdje oko 650 do 700 kuna recimo za prosječno kućanstvo od 55 kvadrata”, rekla je Gordana Mikulčić Krnjaja, Upravni odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Velika Gorica.

Geotermalni pogon bio bi spas i za građane Zaprešića, Siska, Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Sve su to gradovi u kojima će se provoditi istraživanje jer imaju centralne toplinske sustave i dobar geotermalni potencijal. Projekt je financiran s 30 milijuna eura europskog novca.

Rezultate tih studija svi s nestrpljenjem očekuju. Istraživanje će biti gotovo krajem ožujka, a kada sve završi izabrat će se dva područja na kojima će se izbušiti po jedna geotermalna bušotina.

Komentirajte prvi

New Report

Close