Kada bi mogle pasti cijene turističkog smještaja u Hrvatskoj? Ključan je jedan datum

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2020. u 10:21
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U zemlji trenutačno boravi 115.000 turista, Čeha će biti i više kad krene vlak iz Češke prema Hrvatskoj 30. lipnja tri puta tjedno do Rijeke.

U prvom dijelu lipnja ostvareno je 20 posto lanjskih turističkih rezultata. Slovenci, Austrijanci, Mađari, a od danas i Nijemci mogu doći u Hrvatsku bez posebnih uvjeta samoizolacije nakon povratka. Hoće li to spasiti hrvatski turizam – analizirano je u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ urednice Jelene Mikovčić.

– Svakako bi bili zadovoljni što većim brojkama. Raduje nas brojka od više 115.000 turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj. Prije dva vikenda smo počeli s 26.000 registriranih gostiju. Danas je prijelomni dan u smislu epidemioloških mjera koje su zapriječene svim gostima koji dolaze s naših najvećih emitivnih tržišta i zbog toga možda i nismo ostvarivali i bolje rezultate proteklih tjedana kada smo se mi već otvorili prema tim tržištima. Ovog trenutka najviše je Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, pa i Česi, rekao je pomoćnik ministra turizma Robert Pende za HRT.

U zemlji trenutačno boravi 115.000 turista, Čeha će biti i više kad krene vlak iz Češke prema Hrvatskoj 30. lipnja tri puta tjedno do Rijeke. Interes je veliki, unatoč preporukama na tržištima koje dolaze k nama, primjerice Nijemcima je država preporučila da godišnji odmor provedu u državi.

– Svi će osjetiti poremećaj, pogotovo s njemačkog tržišta. Pretpostavljamo da Nijemci dosta slušaju preporuke, ali su njihovi kapaciteti na Baltičkom moru gotovo već puni. To su deseci milijuna gostiju koji idu prema drugim destinacijama. Zbog situacije koja vlada na tržištima koje su Nijemcima tradicionalna (Španjolska, Portugal ,Italija Grčka, Turska) to su avio destinacije, zračni mostovi još nisu uspostavljeni, a i samo pitanje sigurnosti zbog vraćanja s daleke destinacije. A mi smo dostupni automobilom i mogu se vratiti za par sati automobilom, rekao je Robert Pende.

– U Rovinju trenutačno boravi oko 6500 gostiju. Najviše je Nijemaca, domaćih, Austrijanaca i Talijana. Za sada su izostali Nizozemci i Mađari. U ovom trenutku smo na 30 posto ostvarenih noćenja u odnosu na istom razdoblju lani. To je ohrabrujuće, nadamo se da ćemo u sedmom i osmom mjesecu te postotke i povećati, rekao je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Slika kretanja turističkog prometa – do 1. srpnja

Očekivalo se smanjenje cijena ali do toga zasad nije došlo.

– I sama preporuka ministra turizma je da se ne mijenja cijena, osobito u privatnom smještaju. Još je malo prerano govoriti o korekcijama cijena. Do 1. srpnja imat ćemo sliku kretanja turističkog prometa, a onda vjerujem da će se jedan dio smještaja i ugostiteljstva tada ili prilagođavati cijenom ili zadržati cijenu uz bolju kvalitetu usluga, rekao je Paliaga.

Predsjednik udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boris Žgomba je govorio o bookingu.

– Kad se govori o njemu, nastojimo predvidjeti neke događaje. Uzevši u obzir situaciju koju dosad nikad nismo imali jako je teško predvidjeti događaje. No neki trendovi se već daju iščitavati. Svjedočimo priljevu gostiju i turističkom prometu. Više od trećine gostiju vezani su uz svoje nekretnine i pokretnine, dakle gosti koji imaju svoj motiv dolaska i koji nisu tzv. komercijalni gosti. Polako idemo ka onome što nam je vidljivo kao mogućnost, mislim na četvrtinu turističkog prometa uzevši u obzir cijelu turističku godinu, rekao je Žgomba.

– Booking kreće, a je li to dinamikom koja će nas zadovoljavati, vidjet ćemo u idućim tjednima, dodao je.

Prednost Hrvatske je dobra epidemiološka slika. Poštivanje epidemioloških mjera je jamstvo uspjeha turizma ove godine.

– Kao i u svim drugim dijelovima Hrvatske i Istre poštuju se mjere koje su izdali epidemiolozi. Vjerujem da će i gosti poštivati sve, kao i što su ih učili u njihovim državama. Uvjeren sam da možemo odgovoriti novim izazovima, a nadam se većim brojevima od svih prognoza koje su dane, rekao je Paliaga.

– Hrvatska je pokazala da se zna nositi s epidemijom i nema dvojbe da naš sustav može i u ovim situacijama, svojim iskustvom nošenja sa zarazom Covid-19, uz prilagodbu sustava, odgovoriti i na te izazove kad su u pitanju i rizici od zaraze, rekao je Pende. Dodao je kako je čak izvjesno kako će biti novih slučajeva Covida, ali da se ne očekuje širenje zaraze na pojedinim destinacijama. – Na kraju krajeva imamo i sada malo uvezenih slučajeva, rekao je Pende.

– Gledajući potražnju u ovom trenutku, koja još nije prava u ovom trenutku bookiraju se kampovi, mobilhome-ovi, kuće za odmor koje su izoliranije i da se bookiraju objekti za koje se smatra da neće biti veća gužva, odnosno puno ljudi na manjem prostoru, rekao je Žgomba.

‘Talijani su dobrodošli kao i svi ostali gosti’

Što se tiče talijanskih gostiju koji su najbrojniji u Hrvatskoj u kolovozu, države koja je jako bila pogođena koronavirusom, Paliaga je rekao da su ovaj vikend imali u ukupnoj strukturi osam posto turista iz Italije.

– Ne treba raditi razliku između gostiju iz koje zemlje dolaze. Vjerujem da će gosti koji će dolaziti , posebno iz Italije, biti odgovorni i da će se pridržavati mjera i uputa koje su im i zadani. Moramo učiniti sve da svi naši gosti osjećaju sigurno i da su dobrodošli, rekao je Paliaga.

– Što se tiče talijanskih gostiju. tu treba paziti, ne treba pribjegavati selekcijama gostiju. Ako smo otvorili granicu, pa i s Italijom onda nemamo što mudrovati. Talijani su dobrodošli kao i svi ostali gosti, rekao je Žgomba.

Komentirajte prvi

New Report

Close