U hrvatske hotele na praksu stižu studenti vodećeg europskog studija

Autor: Marija Crnjak , 08. studeni 2022. u 07:00
Akademija Krems/IMC Krems

Sveučilište IMC Krems generira vrhunske kadrove u turizmu.

Hrvatski hoteli mogli bi uskoro postati učionice za praktični dio nastave polaznicima studija turizma i vinskog biznisa austrijskog Sveučilišta za primijenjene znanosti IMC, vodećeg europskog privatnog sveučilišta s međunarodnim značajem koje generira vrhunske kadrove u turizmu diljem svijeta.

S rastom potreba za vrhunskim kadrovima u turističkim operacijama i menadžmentu, ujedno se očekuje da bi sveučilišni kampus IMC u austrijskom sveučilišnom gradu Kremsu mogao privući i sve više hrvatskih studenata.

Naime, iako se radi o privatnom sveučilištu, zahvaljujući značajnim državnim subvencijama, školarine za IMC Krems izuzetno su povoljne, doznali smo pri posjetu Sveučilišta, u okviru studijskog putovanja koje je za hrvatske medije organizirala Hrvatska udruga turizma u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom.

“Naše je Sveučilište najinternacionalnije u Europi, koje je ujedno od samog osnivanja 1994. godine prva privatna visoka škola za turizam u Europi. Posvećeni smo inovacijama i međunarodnom pristupu, s posebnim naglaskom na praktični dio nastave koju naši studenti obavezno moraju odraditi u inozemstvu”, otkrio je na sastanku s novinarima Karl Ennsfellner, predsjednik uprave Sveučilišta.

Udo Brändle, Claudia Bauer-Krösbacher, Bernard Zenzerović i Karl Ennsfellner/IMC Krems

Brzi rast
IMC Krems osnovao je 1994. godine kao Međunarodni centar za upravljanje (IMC) dr. Heinz Boyer, koji je sada predsjednik nadzornog odbora sveučilišta i većinski vlasnik, dok grad Krems ima udjel od 30 posto.

Osam godina nakon osnivanja dobili su status visokog učilišta, i od tada je sveučilište brzo raslo. IMC Krems trenutno nudi 17 prvostupničkih i 10 magistarskih programa, kao i tri tečaja za kontinuirano obrazovanje, a oko 40 posto programa se predaje na engleskom jeziku. Programi iz tri temeljna područja – biznis, znanost i tehnologija te zdravstvo – nude se za redovite studente, ali i one koji studiraju uz rad.

Njihovi su programi usko povezani s temeljnim fokusima sveučilišta na poslovanje, digitalizaciju i inženjerstvo, zdravlje i znanost o životu, a najviše prihoda ostvaruju od studija biotehnologije, u kojima usku surađuju s vodećim farmaceutskim kompanijama. IMC Krems ima više od 160 partnerskih sveučilišta i privukli su studente iz 50 različitih zemalja.

Trenutno imaju 3000 studenata, uključujući i 650 studenata na razmjeni, te 300 zaposlenih uz 650 honorarnih predavača. Imaju impresivne brojke i po pitanju uspješnosti nakon studija – statistika kaže da 98 posto diplomanata odmah po završetku studija ima posao.

Karl Ennsfellner nam otkriva da semestar u Kremsu košta tek 363 eura, i to zahvaljujući sufinanciranju države, koja im je 2005. godine po njihovim zamislima i potrebama izgradila i novu zgradu, koju je IMC onda uzeo u najam.

3000

studenata trenutno studira na IMC Kremsu

Idealan spoj
Kako nam je pojasnila Claudia Bauer-Krösbacher, direktorica programa za menadžment u turizmu, Menadžment turizma i slobodnog vremena bio je prvi studijski program IMC Kremsa.

“Diploma sadrži idealan spoj teorijskih elemenata s praktičnim uvidima i raspravama, kao i snažnim međunarodnim fokusom. Studirate s kolegama studentima iz cijelog svijeta i imate priliku provesti treći semestar u inozemstvu na jednom od naših partnerskih sveučilišta.

Praktičan dio nastave u trajanju od 22 tjedna odvija se u hotelima u inozemstvu po cijelom svijetu, a trenutno je studentima jako zanimljiva Južna Amerika”, kaže Bauer-Krösbacher. Također, nastava se odvija i na partnerskim sveučilištima u Egiptu, Azerbajdžanu, Uzbekistanu, Kini, Latviji i Vijetnamu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close