U hrvatska kućanstva uskoro stižu napredna brojila: Evo što se mijenja

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2018. u 12:53
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Podaci o tome koliko će novca biti potrošeno na nova brojila još uvijek nisu objavljeni.

Kućanstva u Hrvatskoj uskoro dobivaju nova naprednija brojila za struju. Radi se o brojilima koja imaju daljinsko očitavanje koja HEP do 2030. godine mora ugraditi po svom trošku, piše Novi list. 

Na pojedinim brojilima bit će provedeno njihovo međusobno žično povezivanje unutar objekata, pa će brojila moći očitavati daljinski. HEP je pokrenuo postupak nabave 120.000 novih brojila za početak opremanja kućanstava, a to je već druga tura.

Podaci o tome koliko će novca biti potrošeno na nova brojila još uvijek nisu objavljeni. 

"Ugrađivana su jednofazna i trofazna brojila sa PLC komunikacijom i GPRS komunikacijom nekoliko proizvođača. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave za oko 120.000 naprednih brojila za kupce kategorija kućanstvo i poduzetništvo priključne snage do 20 kW. Napominjemo kako je trošak samog brojila neodvojiv od sustava za umrežavanje i ostalih troškova po obračunskom mjernom mjestu koje omogućavaju korištenje funkcionalnosti brojila. Prema izvješću Europske komisije, očekivani prosječni trošak uvođenja napredne mjerne infrastrukture iznosi oko 223 eura po obračunskom mjernom mjestu", priopćio je HEP za novi list. 

Brojila koja su već zamijenjena nabavljena su u razdoblju od posljednjih 10 godina, a prema desetogodišnjem planu razvoja distribucijske mreže, HEP će od 2027. na zamjenu brojila potrošiti oko 1,32 milijarde kuna. HEP-ov povjerenik dodaje da će cijene brojila s mogućnosti daljinskog očitavanja, za ugradnju u kućanstvima biti od 800 do 1500 kuna, piše Novi list. 

Komentirajte prvi

New Report

Close