U funkciji prva hrvatska ‘građanska’ sunčana elektrana

Autor: Sergej Novosel Vučković , 18. rujan 2018. u 21:59
Gradonačelnik Rajn na krovu RCTP-a uz solare

Građani prikupili novac za gradnju sustava koji će godišnje uštedjeti čak 36.000 kuna.

Prva grupno financirana sunčana elektrana u Hrvatskoj od jučer je u funkciji u Križevcima, na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka (RCTP) Križevci.

Pionirski pothvat, 'utjelovljen' u solarnim pločama koje daju snagu od 30 kilovatsati, ishod je zalaganja Križevčana, koji su u samo 10 dana u svibnju u crowdfunding kampanji prikupili 230.000 kuna za gradnju elektrane. Uloženo, prema modelu mikrozajma na 10 godina, vratit će im se uz 4,5-postotnu kamatu. Fotonaponska "građanska" elektrana dio je projekta Križevački sunčani krovovi.

"Svjetlo obasjava fotonaponske ćelije, proizvodi se električna energija i troši se na licu mjesta. Cijelo vrijeme se proizvodi električna energija dok postoji potrošnja na zgradi i time smanjuje račun za struju na zgradi. Sav višak se predaje u mrežu, prema ugovoru o otkupu s HEP Opskrbom", objašnjava voditelj projekta Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge. Godišnje bi se trebalo uštedjeti oko 36.000 kuna. Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn ponosan je na projekt.

"Dali smo energiju građanima u ruke. To je prvi u nizu takvih projekata i nastojimo dodatno osvijestiti građane i poduzetnike na važnost obnovljivih izvora energije", rekao je. Kako nam je poručio, ovime "smo zapravo vratili grad našim građanima". "To je prvi korak u ovom smjeru, čeka nas još dobrih i pozitivnih priča", zaključuje Rajn. Proljetos je, podsjetimo, oživljena i priča o izvorima tople vode u Križevcima, kod Ratarne. Grad, Visoko gospodarsko učilište i Ina potpisali su sporazum o ispitivanju stvarnih mogućnosti korištenja postojeće bušotine za eksploataciju geotermalnih voda.

Komentirajte prvi

New Report

Close