U dvije godine od prodaje njemačkom vlasniku, LRH dobila već četvrtog šefa

Autor: Marija Crnjak , 20. listopad 2021. u 07:09
Vladimir Bošnjak; opatijski Hotel Kvarner u procesu je obnove/G. Kovačić; S. ŠimunoviĆ/PIXSELL

Dinamika otkaza i smjena na čelu može ukazivati na veliku nestabilnost u poslovanju i nesklad očekivanja i realnosti.

U najvećoj opatijskoj hotelskoj tvrtki Liburnia Riviera Hoteli (LRH) nastavlja se ubrzana potraga za vodstvom tvrtke, i imenovan je već četvrti predsjednik Uprave otkad je LRH koncem 2019. preuzeo njemački Gitone.

Tako je prošlo jedva pola godine od imenovanja Vladimira Bošnjaka na mjesto predsjednika Uprave LRH, a već stiže njegova zamjena.

Nadzorni odbor u utorak je za novog predsjednika uprave vodeće opatijske hotelske kuće imenovao dosadašnjeg člana Uprave Karla Eckerstorfera, koji je u Upravi od ovog ljeta, a novi član Uprave biti će Dušan Mandič iz Portoroža, bivši član Uprave Hotela Bernardin.

Izvori Poslovnog dnevnika upućeni u domaće turističko tržište ističu kako ova dinamika otkaza i smjena na čelu kompanije može ukazivati na veliku nestabilnost u poslovanju pa i nesrazmjer između očekivanja novog vlasnika LRH i onoga što je zapravo kupio.

Transformacija i razvoj

Dakle, bit će ovo četvrta sreća za njemačku brodograditeljsku obitelj Lürssen čija je tvrtka Gitone Adriatic u studenom 2019. preuzela Liburniju, kupnjom udjela od četiriju tvrtki – SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama i SN Pectinatus.

Kako je poznato, po preuzimanju je na čelo hotelske tvrtke došao Austrijanac Heimo Hirn, financijaš s hotelskim iskustvom, koji se zapravo i najdulje zadržao u Opatiji, čak do studenog 2020. godine, kada daje ostavku.

Tada NO Liburnije, u kojem je inače i Barbara Mesić, bivša savjetnica ministra turizma Garija Cappellija, za novog šefa LRH imenuje Agrona Berišu, iskusnog menadžera i hotelijera koji je došao iz Falkensteiner Grupe.

12

mjeseci predsjednik Uprave bio je Helmo Hirn, prvi otkad je vlasnik LRH Gitone Adriatic, i najdulje dosad

Od Berishe se očekivalo da svojim znanjem i iskustvom značajno doprinese unapređenju poslovanja te utječe na rast i razvoj tvrtke u operativnom i financijskom segmentu poslovanja. No, Berisha daje ostavku nakon nepuna četiri mjeseca na toj poziciji.

Naslijedio ga je financijaš Vladimir Bošnjak, javnosti poznat kao dio tima za restrukturiranje Agrokora, inače diplomirani ekonomist koji je svoje profesionalno iskustvo stjecao na različitim upravljačkim pozicijama u privatnom sektoru.

Bošnjakov je zadatak bio prije svega financijska konsolidacija LRH, što je postalo tim teže zbog pandemije koronavirusa koja je u međuvremenu devastirala turistički sektor. No, Bošnjak istovremeno nije imao nikakva iskustva u hotelijerstvu, zbog čega se neki sada nisu iznenadili ovom zamjenom na čelu tvrtke.

Novog predsjednika uprave Eckerstorfera LRH je predstavila javnosti ovog ljeta, kad ga je imenovala članom Uprave. Karl Eckerstorfer u Liburniju je došao iz Erste Group Bank AG, gdje je bio na čelu odjela Hotels and Tourism, nadgledajući financiranje hotelskog portfelja od više od 1,6 milijardi eura.

Prije toga bio je na nekoliko pozicija direktora hotela s 4 i 5 zvjezdica.

Kao član Uprave svojim iskustvom u hotelijerstvu trebao je biti predan transformiranju kulture Liburnije i razvoju novih hotelskih proizvoda, uz povećavanje profitabilnosti tvrtke, što će mu nedvojbeno biti zadatak i na čelu tvrtke.

Prvi i zahtjevni zadatak

To što većina vodećih menadžera LRH, osim Berishe, dolazi iz svijeta financija i bankarstva, daje naslutiti da je upravo financijska konsolidacija prvi zadatak koji očito nije jednostavan.

Vlasnik je prilikom preuzimanja LRH imao jako visoka očekivanja i velike ambicije. Plan je bio renovirati sve hotele, produžiti sezonu, podići konkurentnost i profitabilnost, te vrlo aktivno sudjelovati u transformaciji čitave destinacije, tim više što je Grad Opatija zadržao svoj vlasnički udjel kroz tvrtku Nova Liburnia koja ima 25 posto dionica tvrtke. Iz Liburnije jučer nisu imali komentara vezanih uz ovaj razvoj događaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close