U Bugarskoj je 332, a u Luksemburgu 2.202 eura: Što će Hrvatskoj donijeti plan EU-a oko povećanja minimalca?

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2022. u 11:42
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

EU se tek sada sprema odrediti barem okvire za minimalnu plaću radnika na svom teritoriju i tu će zemlje članice dobiti više slobode u odlučivanju, a više će se uvažavati i njihove ekonomske prilike. Neće biti jasne formule, kao primjerice kod trošarina na gorivo, po kojoj će se odrediti koliki je minimum za koji netko na teritoriju EU može raditi cijeli mjesec.

Proći će još najmanje dvije godine dok države članice ne počnu primjenjivati direktivu kojom se to pitanje regulira, ona zapravo još nije ni usvojena, ali prvi veliki korak je napravljen jer su pregovarači Europskog parlamenta i rotirajućeg predsjedništva Vijeća EU-a postigli dogovor o prijedlogu direktive o primjerenim minimalnim plaćama.

On, prema sažetku direktive koji je objavljen na mrežnim stranicama Europskom parlamenta nudi članicama dvije opcije, jedna je odrediti minimalnu bruto plaću u visini 60 posto medijalne plaće ili 50 posto prosječne plaće ili primjerenost minimalne plaće određivati prema tome jesu li one dovoljne za osiguranje dostojnog života, a pri tome će uzimati u obzir vlastite društveno-ekonomske uvjete, kupovnu moć, razinu domaće produktivnosti i razvoja, piše Novi list. Za procjenu adekvatnosti zemlje EU mogu uspostaviti košaricu roba i usluga po realnim cijenama. EU pri tome neće odrediti mehanizam po kojem bi se to mjerilo u svakoj pojedinoj članici, pa je za očekivati da neće biti ni puno promjena u sadašnjoj situaciji, gdje najmanju minimalnu plaću, prema podacima Eurostata za 2021. godinu, ima Bugarska u iznosu od 332 eura, dok je ona najveća u Luksemburg i iznosila je 2.202 eura, što je više od šest i pol bugarskih minimalca.

Direktiva će poticati države članice i na to da najmanje 80 posto njezinih radnika bude pokrivno kolektivnim ugovorima, odnosno pravima koje ti dogovori poslodavca i sindikata jamče svakom radniku u nekoj djelatnosti.

Za one države u kojima se minimalna plaća dogovora kolektivnim ugovorima, a takvih je šest,Austrija, Cipru, Danska, Finska, Italija i Švedska, direktiva ne mijenja ništa. Za preostalu 21 članicu, među kojima je i Hrvatska, direktiva bi trebala donijeti primjerenije plaće nadaju se njezini zagovornici. Na pitanje za koji će se model određivanja minimalne plaće odlučiti Hrvatska iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odgovorili su nam da će o kriterijima koji će se uzimati u obzir prilikom određivanja minimalne plaće, država odlučiti nakon opsežnog dijaloga sa socijalnim partnerima.

Vlada je za ovu godinu odredila minimalnu bruto plaću od 4.687,5 kuna, a ona za radnika znači neto primanja od 3.750 kuna i možda je, napominje predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever bila blizu pragova od 50 posto medijalne plaće i 50 posto prosječne plaće kad se računala lani u listopadu i studenome, no sada više nije.

Komentirajte prvi

New Report

Close