U 3 regije 506 milijuna eura za zelenu i digitalnu tranziciju

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2022. u 22:01
Credit: EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Tranzicija će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije.

Panonska Hrvatska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska dobit će odvojenu alokaciju sredstava u iznosu od 506 milijuna eura za daljnja ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, najavila je u petak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak otvarajući Konferenciju o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija održanoj na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije još je u prosincu 2020. započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska. Te regije su, naime, znatno ispod prosjeka razvijenosti EU te imaju potencijal za jačanje konkurentnosti koristeći šanse koje nude globalni trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanja produktivnosti.

Tranzicija će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za kojega je predviđena alokacija od 506 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za poduzetnike i gospodarstvenike sa područja Jadranske, Sjeverne i Panonske Hrvatske.

“U završetku smo procesa odobrenja operativnih programa, čiji su sastavni dio za razdoblje 2021. – 2027. upravo planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija”, dodala je Tramišak.

Komentirajte prvi

New Report

Close