Tvrtke iz 12 branši vrbovale talente za STEM

Autor: Lucija Špiljak , 15. prosinac 2019. u 22:01
Tvrtke zapamte studente koji se istaknu, uzmu kontakte i ponude im praksu ili čak posao, Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Na zagrebačkom FER-u održana četvrta runda ‘brzopoteznih’ razgovora za posao.

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva prošlog četvrtka održan je četvrti po redu Career Speed Dating, jedinstveni spoj razgovora za posao i speed datea u trajanju od osam minuta, koji je namijenjen studentima i poduzećima iz STEM područja. Organizatori događaju su studentska udruga eSTUDENT i Centar karijera FER-a koji su ove godine doveli ponajbolja hrvatska i inozemna poduzeća iz 12 sektora: bankarskog, ICT-a, energetskog, automobilskog, gaminga, mobilea i web, telekomunikacija, osiguranja, softvera, fintecha i elektroindustrije.

Među 48 tehnoloških poduzeća bili su i Rimac Automobili, Infobip, Exordium Games i Gideon Brothers, koji su krenuli u “lov” na kvalitetan obrazovni kadar među više od 300 studenata. Kako je za veliki događaj potrebna dobra organizacija i logistički dio, kreću s planiranjem već u srpnju pa u organizaciji sudjelovale više od 90 volontera, a zbog velikog interesa imali su šest poduzeća više nego prošle godine, stoga je otvorena dodatna skupina.

Osam minuta za razgovor

“Poduzeća su podijeljena u osam skupina s obzirom na industriju iz koje dolaze i s obzirom na profile kandidata koje traže. Sa svakim studentom predstavnici poduzeća razgovaraju po osam minuta, a nakon svake runde, koja traje po sat vremena, svi studenti dobivaju povratne informacije predstavnika poduzeća kakvi su bili, što im se kod njih svidjelo i što bi trebali poboljšati u prezentaciji i u razgovorima za posao”, objasnila nam je Nikolina Relić iz Centra karijera FER-a. Razgovarali smo s Marijom Jurić, voditeljicom za Odnose s javnošću u udruzi eSTUDENT, koja smatra da su ovakvi događaji odlična prilika za studente koji tako imaju direktnu vezu, bez obzira na to na kojoj su godini.

“Poduzeća zapamte studente koji se istaknu, uzmu njihove kontakte i ponude im praksu ili čak posao”, kaže Marija. Među intervjuiranim studentima je bio i Ivo Starešina, student četvrtke godine Ekonomskog fakulteta, smjer Menadžerska informatika, koji se na taj potez ohrabrio premda njegovo područje nije usko vezan uz STEM.

“Smatram da neke tvrtke odlično spajaju različite grane, tako ljudi mogu i pored IT sektora naći svoju nišu, što je još jedna prednost ovakvih događanja. Predstavnici poduzeća su susretljivi, ugodni za razgovor i imaju razumijevanja”, ističe Ivo i otkriva da svi najprije žele znati nešto o samim studentima, a zatim slijedi pitanje čime bi se htjeli baviti i što poduzeće nudi studentima.

“Career Speed Dating je odlična platforma za povezivanje ambicioznih studenata i proaktivnih poduzeća koji žele napraviti promjenu u Hrvatskoj i svom poslovanju. Svatko bi trebao sudjelovati u takvom projektu zato što pruža studentima priliku da se predstave tvrtkama, a one dobivaju uvid u buduće zaposlenike, usmjeravaju ih i pokazuju što sve nude budućoj radnoj snazi”, ističe Ivo i dodaje da skupina više ove godine znači da se portfelj poduzeća itekako širi.

‘Poklapanje’ interesa

Među predstavnicima tvrtki bili su i inženjeri robotike Dario Ljubić i Filip Zorić iz Gideon Brothersa, a zanimljivo je da je upravo Filip na prošlogodišnjem Career Speed Datingu ostvario inicijalni kontakt s tvrtkom i Dario bio jedan od predstavnika koji ga je intervjuirao.

“Ideja je da u osam minuta, što nije puno vremena, vidimo koliko nam se poklapaju interesi pa u tom smjeru i idemo, kako bismo saznali što više o studentu, ali i da student više sazna o nama. Vještine koje najviše cijenimo su proaktivnost i angažiranost i volja za učenjem”, ističe Dario.

U tvrtki Gideon Brothers trenutačno radi 70-ak domaćih radnika, a riječ je o jako mladom kolektivu. Filip je naveo da na ovogodišnjem Career Speed Datingu ima kvalitetnih kandidata koji posjeduju adekvatna tehnička zdanja koja se u njihovoj tvrtki, kaže, mogu dobro iskoristiti na obostranu korist i zadovoljstvo.

“Tražimo domaću pamet”, rekao je Dario i spomenuo zanimljiv podatak da su se mnogi vratili izvana nakon nekoliko godina rada u inozemstvu upravo zato da bi radili tvrtki Gideon Brothers.

“Zbog ovakvih događaja i zbog tvrtki poput naše smo i ostali u Hrvatskoj jer imamo jedinstvenu priliku raditi na proizvodima za globalno tržište i koristiti najnovije tehnologije”, poručio je Filip. Obojicu raduje što se studenti i oni mogu međusobno poistovjetiti što stvara opušteniju atmosferu.

“Željeli bismo da studenti razviju samopouzdanje tijekom razgovora s poslodavcima jer uz tremu i strah ne mogu pokazati pun potencijal. Prošlih godina ovaj je događaj rezultirao dobrim inicijalnim kontaktima, a to očekujemo i ove godine”, zaključili su Dario i 
Filip.v

Komentirajte prvi

New Report

Close