Tvrtka Novavax radi na kombiniranom cjepivu protiv gripe i korone: Hoćemo li ga imati na jesen?

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2021. u 11:39
Foto: Reuters

Ističu da ove sezone gripe, istina, nije gotovo ni bilo, ali drže da će se, kad više ne budu obavezne maske i kad krenu druženja bez pridržavanja razmaka, gripa pojaviti ponovo.

Moguće je da ćemo se već sljedeće jeseni cijepiti protiv gripe i koronavirusa jedinstvenim kombiniranim cjepivom protiv obje bolesti. Naime, tvrtka Novavax, koja bi najkasnije u lipnju trebala dobiti odobrenje za hitnu uporabu svog cjepiva protiv covida-19, izvijestila je da radi na kombiniranom cjepivu protiv korone i gripe te da se ono pokazalo vrlo učinkovitim na oba virusa kod životinja, piše Jutarnji list.

Oni su kombinirali svoje cjepivo NanoFlu protiv gripe i NVX-CoV2373 protiv korone. Uspjeli su proizvesti novo kombinirano cjepivo koje je stvorilo antitijela usporediva s oba pojedinačna cjepiva protiv gripe, odnosno korone. Osim što je mjerena količina antitijela kod životinja na obje bolesti, radilo se i ispitivanje u kojem je dio životinja primio kombinirano cjepivo, a dio samo ono NVX-CoV2373.

Obje su grupe zaražene koronom kako bi se vidjelo djeluje li kombinirano cjepivo i na covid-19. Četiri dana kasnije, kod životinja je bilo malo koronavirusa u plućima ili ga uopće nije bilo bez obzira na to koje su od ta dva cjepiva primile. Ideja za to cjepivo temelji se na sve češćem mišljenju znanstvenika da postoji vjerojatnost da ćemo se morati svake godine cijepiti protiv covida-19, a kako se također treba godišnje cijepiti i protiv gripe, u tvrtki drže da bi bilo jednostavnije sve riješiti jednim cjepivom.

Ističu da ove sezone gripe, istina, nije gotovo ni bilo, ali drže da će se, kad više ne budu obavezne maske i kad krenu druženja bez pridržavanja razmaka, gripa pojaviti ponovo. Također ističu da bi nove varijante korone također mogle biti razlog svakogodišnjeg cijepljenja.

Inače, Novaxovo cjepivo protiv korone zapravo je proteinsko, odnosno sadrži u laboratoriju uzgojene sitne čestice proteina iz šiljka virus, kao i “adjuvanse”, odnosno pojačivače koji pomažu u stvaranju imunološkog odgovora protiv covida-19.

Komentirajte prvi

New Report

Close