‘Turizmu trebaju mjere koje traju godinu dana, a ne tri mjeseca’

Autor: Marija Crnjak , 02. travanj 2020. u 22:00
Donesene su i odluke o izmjeni četiriju zakona i dvije uredbe iz turizma/GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Uz ostale mjere za ublažavanje posljedica pandemije, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o izmjeni četiriju zakona i dvije uredbe iz turizma.

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravila je jučer mjere koje je Vlada donijela za spas gospodarstva zbog posljedica koronavirusa. Smatraju da su one značajno konkretnije i snažnije od ranije donesenih mjera i odgovaraju okolnostima i mogućnostima.

“Međutim, očekujemo daljnje snažne aktivnosti na ukidanju ili značajnom smanjenju svih parafiskalnih nameta, te pozivamo lokalnu i regionalnu upravu da na tragu Vladinih hrabrih mjera donesu vlastite mjere kojima će pomoći turizmu da sačuva radna mjesta i djelatnost. Neki od njih donijeli su vlastite mjere, no tu se uglavnom radi o odgodi plaćanja, a nužan je otpis”, pojasnio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Uz ostale mjere za ublažavanje posljedica pandemije, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o izmjeni četiriju zakona i dvije uredbe iz turizma.

Turističkim zajednicama omogućeno je kreditiranje u iznosu većem od 10 posto prihoda, uveden je moratorij na raskid ugovora od 180 dana za nerealizirana putovanja kod turističkih agencija, privatni iznajmljivači za prvih šest mjeseci oslobođeni su plaćanja oko 164 milijuna kuna za pristojbe, odgođena je rekategorizacija objekata.

Nadalje, varijabilni dio koncesijske naknade na turističkom zemljištu plaćat će se simboličnih jednu kunu, a plaćanje fiksnog dijela odgađa s kolovoza na studeni, ovisno o situaciji. U prosjeku će se time rasteretiti po kampu oko 180 tisuća kuna,a ukupan iznos mjere je 15 do 20 milijuna kuna.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je kako se Ministarstvo priprema i za mjere iz bankarskog sektora, preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i za obrtna sredstva i kredite poslovnih banaka.

“Mi iz Ministarstva turizma pripremamo sredstva, oko 600 milijuna kuna beskamatno koje ćemo ubrizgati u malo i srednje poduzetništvo, jer turizam moramo promatrati kroz idućih 12 mjeseci, a sljedeća sezona kreće nam tek sljedeće godine u travnju”, kazao je Cappelli.

I iz HUT-a poručuju da se zbog specifičnosti turizma mjere ubuduće trebaju donositi s primjenom od godinu dana, a ne samo tri mjeseca. Primjerice, odgoda plaćanja naknade za koncesije na turističkom zemljištu s kolovoza na studeni sektoru neće im značiti ništa.

Turizam je sezonski sektor koji zimi ne ostvaruje prihod, te mjere stoga trebaju vrijediti do proljeća iduće godine, bez obzira uspijemo li u ovoj sezoni nešto odraditi, kazao je Ostojić.

To ističe i konzultant Siniša Topalović koji je ocijenio da je novi set mjera početak kvalitetnije potpore države, no one su još daleko od razine potpora koje su svojim gospodarstvima pružile Austrija, Njemačka, Francuska, UK, Nizozemska i ostale europske zemlje tijekom ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close