Turizmu nedostaje informiranosti, ali i vlastitih sredstava financiranja

Autor: Poslovni dnevnik , 30. svibanj 2019. u 22:00
Umjesto da se zadovolje zelenim certifikatima, hotelski lanci se trebaju okrenuti projektima/FOTOLIA

Analiza Greenpeacea pokazuje kako su vlasnici turističkih objekata, posebice malih i srednjih voljni ulagati i značajnija sredstva u OIE jer je povrat brz.

U Hrvatskoj i dalje postoji potreba za popularizacijom korištenja obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, prije svega sunčeve energije.

Glavne prepreke njihovoj široj primjeni su nedostatak informiranosti i stručnog znanja za provedbu ovakvih projekata ili nedostatak vlastitog kapitala kad se radi o srednjim i manjim obiteljskim hotelima ili kampovima, stoji u dokumentu Greenpeacea po naslovom "Analiza mogućnosti šire primjene obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru u Hrvatskoj" koja ukazuje na možda i najbrži način snažnijeg uvođenja OIE u primjenu.

"Mnogi su voditelji i vlasnici turističkih objekata prepoznali važnost odgovornog i održivog turizma te uložili sredstva u razvoj projekata i mjera na svojim objektima. Iako se često radi o vlastitim skromnijim ulaganjima, spremni su izdvojiti i više novca za okolišno održiviju uslugu. Ispitivanje provedeno na 1700 ispitanika Valamar Riviere pokazalo je da gosti znaju prepoznati ne samo važnost ovakvih ulaganja, već i zahtijevaju očuvani okoliš i cijene trud orijentiran u tom smjeru. Tvrtke koje čuvaju okoliš postaju tako istaknute na tržištu te brendiranjem vlastite ponude kao održive mogu brže povratiti uložena sredstva", stoji u analizi koju potpisuju Zoran Kordić, Boris Pavlin, Ivan Zoković i Melani Furlan. 

Zelene tarife
Tako autori kažu kako s obzirom da turizam izravno i neizravno sudjeluje s gotovo jednom petinom ukupnog hrvatskog BDP-a, kao i da se sunčevo zračenje i turistička sezona odlično preklapaju, nema razloga da hoteli, kampovi i apartmani ne iskoriste taj potencijal. Trenutno najpopularnija i lako dohvatljiva mjera u kontekstu prelaska na obnovljive izvore energije u turističkome sektoru je prelazak na zelene tarife kod opskrbljivača koji zelenim energetskim certifikatima garantiraju opskrbu energijom iz obnovljivih izvora.

Ipak, subjekti u turističkom sektoru ne bi trebali upasti u zamku da su time postigli potpuni prelazak na obnovljive izvore energije, jer električna energija pokriva samo dio njihove energetske potrošnje. Turističkom sektoru se preporuča ulaganje u projekte ugradnje sunčanih toplinskih sustava, koji se najbrže isplate, čak i bez državnih subvencija. Ulaganje u vlastite fotonaponske elektrane po principu neto mjerenja, koje se isplati za manje od 10 godina bez državnih subvencija.

Postavljanje FN elektrane po modelu neto mjerenja, uz visok faktor iskoristivosti potrošnje energije na mjestu proizvodnje, omogućuje povrat investicije u roku kraćem od 10 godina. Slijedom toga, vlasnicima hotela i hotelskih objekata koji raspolažu dovoljnim vlastitim kapitalom preporučuje se već danas realizacija fotonaponskih elektrana snage oko 50 kW. Umjesto da se zadovolje zelenim certifikatima, hotelski lanci se trebaju okrenuti projektima koji će im osigurati vlastitu opskrbu sunčevom energijom. Odmah se savjetovati i krenuti u izradu predprojektne dokumentacije za Program potpore za promicanje obnovljivih izvora energije u turizmu.  

Zadružni model
Natječaji iz Strukturnih fondova namijenjeni turističkom sektoru u pravilu traže spremnu predprojektnu dokumentaciju i zato je važno da vlasnici hotela i hotelskih objekata kontaktiraju energetske kompanije i krenu u izradu dokumentacije prije same objave natječaja. Ulaganje u projekt fotonaponske elektrane po zadružnom ESCO modelu ne zahtijeva vlastita ulaganja.

Na tržištu danas postoje energetske kompanije koje ostvaruju projekte obnovljivih izvora energije (u pravilu fotonaponskih elektrana) po modelu ESCO ili "ključ u ruke", što vlasnika oslobađa velikog troška za inicijalno ulaganje i omogućuje ostvarivanje energetskih i ekonomskih ušteda po isteku trajanja ESCO ugovora.  Greenpeacea također u analizi navodi kako treba razmotriti mogućnost financiranja projekta po zadružnom modelu.

U nedostatku vlastitog kapitala, pravo rješenje za realizaciju projekta obnovljivih izvora energije može biti potpuno ili djelomično grupno financiranje. Grupnim se financiranjem putem online platformi u pravilu se bave energetske zadruge, koje svojim članovima omogućavaju da doniraju ili postanu suvlasnici u projektima obnovljivih izvora energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close