Turizam očekivano pogurao rast maloprodaje, analitičari optimistični

Autor: Ana Blašković , 30. kolovoz 2021. u 22:00
U srpnju je potrošnja u maloprodaju porasla 12,8 posto, šesti mjesec zaredom/M. Lukunić/PIXSELL

U srpnju je potrošnja u maloprodaju porasla 12,8 posto, šesti mjesec zaredom, kao odraz dobre sezone i oporavka.

Nakon rekordnog skoka BDP-a u drugom kvartalu, pozitivno izgledaju i pokazatelji početka trećeg tromjesečja, najizdašnijeg dijela godine za gospodarstvo. U srpnju je potrošnja u maloprodaju porasla 12,8 posto, šesti mjesec zaredom, kao odraz dobre sezone i oporavka.

Promet u trgovini na malo (kalendarski prilagođen) u srpnju je realno porasla 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Pola godine rasta potrošnje dolazi nakon prethodnih 11 mjeseci pada, odnosno 5,8 posto minusa u 2020.

Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porasla je 12,8 posto u srpnju, a neprehrambeni segment (osim goriva i maziva) 9,1 posto na godišnjoj razini, izračunao je Državni zavod za statistiku.

Analitičari Raiffeisen banke ističu činjenicu da je prošle godine, s kojom se kretanja odmjeravaju, pad bio velik.

“Osim učinka baznog razdoblja, nastavak povoljnih kretanja rezultat je i kretanja u turizmu, umjereno pozitivnih trendova na tržištu rada, na što su ukazivali podaci o potrošačkom optimizmu koji su, unatoč blagom pogoršanju u odnosu na lipanj, nastavili rast na godišnjoj razini”, ističu.

Prolazno vrijeme svakako daje optimizma za performans gospodarstva u 2021. godini. BDP u drugom kvartalu porastao 16,1 posto, pri čemu je možda i bitnije da je to prvi skok nakon četiri kvartala pada.

I podaci Porezne uprave o fiskaliziranim računima u maloprodaji indiciraju nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta premašujući razine prije Covida, ističu iz RBA te podcrtavaju dobru situaciju na tržištu rada i snažnu turističku potrošnju.

Optimizmu vjetar u leđa pruža i indeks ekonomske klime u Hrvatskoj koji je u kolovozu porastao na 112 bodova, najvišu razinu od veljače 2020. uoči izbijanja pandemije, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Rast će, međutim, ovisiti o razvoju epidemiološke situacije koja se rapidno pogoršava uz upozorenja struke da s jeseni ulazimo u četvrti val epidemije uz tek 39,4 posto potpuno procijepljenih građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close