Turistički aviopromet iznad razina iz 2019.

Autor: Marija Crnjak , 14. rujan 2022. u 22:00
U Hrvatskoj u srpnju je najveći promet putnika ostvarila zračna luka Split/I. Čagalj/PIXSELL

Putovanja zrakoplovom u jugoistočni dio Europe u ljetnoj sezoni rasla unatoč krizi.

Čak i uz brojne poteškoće u avioprometu, putovanja zrakoplovom u jugoistočni dio Europe u ljetnoj sezoni znatno su premašila razine prije pandemije.

Turska i Grčka premašile su razine dolazaka međunarodnih posjetitelja prije pandemije za 9 posto, odnosno 2 posto, a od gradova najjači rast od 2 posto u odnosu na 2019. godinu imao je Istanbul, pokazala je analiza kuće ForwardKeys.

Najviše gostiju iz Njemačke
Za čak 28 posto porastao je broj dolazaka u Albaniju koja doduše čini tek 1 posto tržišnog udjela u europskim avio-dolascima. Sve ostale zemlje i dalje su u minusu u odnosu na ljeto 2019., a najmanji pad od 7 posto u odnosu na predpandemijsko razdoblje ima Slovenija, slijedi Island s minusom od 8 posto, pa Portugal koji zaostaje za 10 posto.

Prema zadnjim objavljenim podacima koje je objavio Državni statistički zavod, u Hrvatskoj je samo u srpnju bio podbačaj broja dolazaka avioputnika za 11 posto.

U razdoblju od siječnja do srpnja u hrvatskim zračnim lukama zabilježeno je 5,1 milijuna putnika, odnosno 81 posto predpandemijskog prometa, s tim da je najveći broj putnika u prvih 7 mjeseci zabilježen iz Njemačke, zatim slijede UK i Francuska.

U Hrvatskoj, u srpnju je najveći promet putnika ostvarila zračna luka Split, potom Dubrovnik te zračna luka Zagreb. Najznatniji međunarodni putnički promet ostvaren je s britanskim zračnim lukama, što je skoro 7 puta više nego lani, kad su vrijedile restrikcije zbog pandemije.

Kad su europski gradovi u pitanju, Atena je u srpnju i kolovozu imala 7 posto manje dolazaka zrakoplovom nego u 2019., Reykjavik i Porto pad od 8 posto, a Malaga 13 posto.

Glavni pokretači rasta avioprometa za Tursku stalni su pad vrijednosti turske lire te njezina otvorenost prema ruskom tržištu, odakle su zabranjeni izravni letovi prema većem dijelu Europe.

Odlasci unutar Europe manji 22%
Europska odredišta mogla su privući više posjetitelja tijekom ljetnih mjeseci da se zrakoplovna industrija bolje nosila s porastom potražnje za putovanjima tijekom kasnog proljeća i ranog ljeta.

Da nije bilo poremećaja, ForwardKeys procjenjuje da bi oporavak rezervacija letova unutar Europe bio pet postotnih bodova veći. Analiza polazišnih tržišta otkriva da se Grčka unutar Europe pokazala najotpornijom, s polascima za europska odredišta u srpnju i kolovozu na razini iz 2019.

11

posto manje dolazaka zrakoplovom u RH bilo je u srpnju

Slijedi Poljska s minusom od 9 posto u odnosu na 2019, Španjolska s padom od 12 posto, UK od 13 posto, Danska sa 14 posto i Portugal s padom od 15 posto. Ukupno su odlasci unutar Europe smanjeni za 22 posto. Najjače izvaneuropsko tržište bilo je SAD, sa samo 5 posto pada u odnosu na 2019. Slijede ga Kolumbija i Izrael, obje sa 9 posto.

izgledi za sljedeća tri mjeseca su optimistični, unatoč i dalje nestabilnim okolnostima. Od 31. kolovoza rezervacije letova bile su 21 posto manje u odnosu na isti period 2019., a iznimke su opet Grčka i Turska, koje imaju veći broj rezervacija nego 2019, za 5 posto te 20 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close