Turističke agencije: Zabranite nam rad i formalno

Autor: Marija Crnjak , 13. siječanj 2021. u 22:00
Iscrpili smo sve rezerve, upozorio je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e /DINO STANIN/PIXSELL

Turističke agencije su naznake krize osjetile među prvima još početkom veljače 2020. kada su stigli prvi otkazi gostiju s azijskih tržišta.

Turističke agencije traže da im država formalno zabrani rad, kako bi mogli ostvariti pomoć države za likvidnost.

“Iako nam rad formalno nije obustavljen odlukom Stožera civilne zaštite, većinu usluga za koje smo temeljem zakona osnovani ne možemo obavljati. Većina članova ne radi već skoro godinu dana i naše poslovanje je krajnje ugroženo, upozorio je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

“Turističke agencije su naznake krize osjetile među prvima još početkom veljače 2020. kada su stigli prvi otkazi gostiju s azijskih tržišta, da bi naknadno, uslijed nacionalnih i međunarodnih restrikcija te preporuka nadležnih tijela o zabrani kretanja i putovanja, uslijedio otkaz gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja, konferencija i događanja u 2020.

Entuzijasti koji se ipak odluče na kreiranje novih programa, pokleknu pred problemom ograničenja u destinacijama, zatvorenosti ugostiteljskih objekata i neizvjesnošću na koju ne mogu utjecati. Suočeni sa svime, moramo jasno ponoviti kako su putovanja u ovakvim okolnostima nemoguća”, kaže Fain.

Ističe podatak Državnog zavoda za statistiku iz kojih je vidljivo kako se najveći pad prihoda od čak 86 posto ostvaruje upravo u agencijama.

“Iscrpili smo sve rezerve, a kako bi osigurale likvidnost, agencije su bile su primorane prodavati i vlastitu imovinu. Zahvalni smo na potporama za očuvanje radnih mjesta, no bez dodatne pomoći države nećemo opstati.

Ako ne postoji drugi način da nam Vlada pomogne, onda smo jedina djelatnost koja od Stožera traži da nas se formalno zatvori kako bi nam se omogućila ravnopravnost u povlačenju financijskih sredstava za opstanak i oporavak”, zaključuje Fain.

Komentirajte prvi

New Report

Close