U ovom hrvatskom gradu turiste mame spravama za mučenje

Autor: Lucija Špiljak , 22. kolovoz 2019. u 13:07
Direktor TZ Koprivnice Renato Labazan osmislio je srednjovjekovno zbivanje u svom gradu/ Matija Habljak/PIXSELL

Više ležajeva i sve kvalitetniji sadržaj trebali bi gradovima udaljenima 50-ak kilometara dovesti još više domaćih i stranih gostiju.

Stvaranje novih turističkih proizvoda ključno je za razvoj kontinentalnog turizma, čemu najbolje svjedoče dvije velike manifestacije na sjeveru Hrvatske koje počinju ovih dana – varaždinski Špancirfest i Renesansni festival u Koprivnici.

Zaštitni znak Varaždina bili su i ostali festivali, kreativne radionice, ulični koncerti, kazališne produkcije i druga događanja. Cijelu ponudu zaokružuje tradicionalni 21. Špancirfest gdje će od 23. kolovoza do 1. rujna, uz standardni sadržaj, posjetitelji svjedočiti humanoidnom robotu koji će predstaviti hrvatsko poduzeće Vision Team. Robot Cruzr pleše, pjeva i voli pozdravljati i grliti turiste pa je ovo jedinstvena prilika za sve koje zanima umjetna inteligencija. 

Situacija se poboljšava
No, uz bogatu ponudu javljaju se i izazovi, a najveći, koji su prošlih godina navodili u Turističkoj zajednici Grada Varaždina, bio je manjak smještajnih kapaciteta, jer je svakoj manifestaciji i gradu domaćinu cilj privući i zadržati goste. Situacija se poboljšava, a kako pišu Varaždinske vijesti, prema podacima TZ-a u pogonu su trenutačno četiri hotela, dva pansiona, 52 apartmana, šest soba za iznajmljivanje, šest hostela i dvije kuće za odmor. Uz Studentski centar, koji od srpnja do sredine rujna služi kao hostel, Grad Varaždin ima oko 1554 ležajeva, pa će to, nadaju se, Špancirfestu, koji je lani posjetilo 280.000 turista, donijeti još bolje rezultate.

U isto vrijeme, od 22. do 25. kolovoza, 50-ak kilometara počinje 14. Renesansni festival u Koprivnici koji nas vraća sedam stoljeća unazad i kroz prođe nekoliko desetaka tisuća domaćih i stranih turista. Riječ je o najvećoj povijesno-turističkoj manifestaciji u ovom dijelu Europe koja je ove godine odabrala torturu kao jednu od glavnih karakteristika kasnog srednjeg vijeka. 

"Dio rekvizita  smo izrađivali za ovu godinu pa će tako posjetitelji prvi put moći vidjeti Nürnberšku djevicu, drveni sanduk s metalnim šiljcima koji se zabijaju u tijelo. Bit će giljotina, okova i drugih sprava s kojima će pažljivo baratati dželati. Kao protutežu mračnom povijesnu segmentu, za djecu pripremamo vilinski svijet. Izdvojio bih drveni labirint veći nego lani, nastupe glazbenika iz Ukrajine, Portugala i Češke koji prvi put gostuju u Hrvatskoj, te uživanje u pivu i raznim delicijama od kopriva", navode iz Turističke zajednice Grada Koprivnice.

Očekuju, kažu, 40-ak tisuća gostiju.  "Nas ne zanima samo broj posjetitelja. Izabrali smo daleko teži, ali turistički dugoročno isplativiji put. Stalno podižemo kvalitetu programa i, što je jako važno, razinu sigurnosti posjetitelja, kroz programe na čak tri pozornice i sudjelovanje u interaktivnim radionicama", navode. 

Cijeli srednjovjekovni grad
Smještaj u Koprivnici i bližoj okolici u vrijeme festivala je, dodaju, popunjen.  "U odnosu na prošlu godinu bilježimo znatniji porast broja ležajeva, a vlasnici novih apartmana, privatnih smještaja također će imati goste", navode iz TZ-a. Da nema Renesansnog, tvrde, tisuće ljudi nikad zasigurno ne bi posjetile Koprivnicu, jer, kaže, nema dvorce, utvrde, more ili lječilište, premda imaju jedini muzej prehrane u Hrvatskoj.

"TZ Grada krenula je praktički na ledini, sa stotinjak kostimiranih sudionika, da bismo sad sagradili srednjovjekovni grad s viteškim logorima, kmetskim selima, obrtničkim sajmom, pivovarom, talionicom željeza sa stotinama replika naprava, oruđa i oružja, dovodimo najbolje povijesne skupine iz zemlje i inozemstva", ističu.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Više tome doprinose mediji…

Slažem se. Mediji na razne načine doprinose propagandi nasilja. S duge strane, ovo gore je uživo, opipljivo i realistično.


Ovo sa spravama za mučenje je sušta perverzija. Nije u redu da se takve odvratne stvari prikazuju kao "dobar dan" jer na taj način "odgajate" i inspirirate sadašnje i buduće poremećene nasilnike te stvarate klimu tolerancije za takva društveno devijantna ponašanja.

Više tome doprinose mediji i istaknuti tzv. levičari nego sprave za mučenje!

Ovo sa spravama za mučenje je sušta perverzija. Nije u redu da se takve odvratne stvari prikazuju kao “dobar dan” jer na taj način “odgajate” i inspirirate sadašnje i buduće poremećene nasilnike te stvarate klimu tolerancije za takva društveno devijantna ponašanja.

New Report

Close