‘Tunelarina se mora ukinuti radi gospodarskog razvitka Imotskog’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2013. u 19:35
Siniša Hajdaš Dončić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Tunel Sv. Ilije bi se trebao otvoriti 1. svibnja ove godine.

Gradonačelnici i načelnici općina Imotske krajine i Makarskog primorja odlučili su danas da se od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića zatraži da ukine plaćanje cestarine kroz tunel Sv. Ilije koji bi se trebao otvoriti 1. svibnja ove godine.

„Mi na ovo gledamo prije svega s ekonomske strane i zato smo danas donijeli odluku da se tunelarina mora ukinuti radi gospodarskog razvitka Imotskog“, rekao je nakon današnjeg sastanka u Zagvozdu gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel.

On je najavio da će, ako se ne udovolji zahtjevu za ukidanje cestarine kroz tunel Sv. Ilije, biti organiziran prosvjedni skup nakon lokalnih izbora kako bi se izbjegle političke konotacije tog slučaja uoči lokalnih izbora koji će se održati 19. svibnja ove godine.

Načelnik općine Baške Vode Joško Riščić istaknuo je da bi ministar Hajdaš Dončić kao čovjek, bez obzira na politiku i stranke, trebao razmotriti odluku o plaćanju cestarine kroz tunel Sv. Ilije ako se želi pomoći stanovništvu Imotske krajine i Makarskog primorja.

Hrvatska je vlada prvobitno bila donijela odluku da cestarina kroz tunel Sv. Ilije iznosi 20 kuna, što je izazvalo nezadovoljstvo pučanstva Imotske krajine i Makarskog primorja, koje se pobunilo protiv cestarine ističući da se njome ugrožava njegov opstanak i gospodarski razvoj Imotske krajine i Makarskog primorja jer će se smanjiti međusobne gospodarske aktivnosti zbog plaćanja cestarine.

Nakon toga ministar Hajdaš Dončić izvijestio je kako će za stalne korisnike cestarina za prolaz kroz tunel Sv. Ilije stajati između osam i devet kuna, a to znači da lokalno stanovništvo, kao i svi koji će se stalno služiti novim tunelom, neće plaćati ekonomsku cijenu od 20 kuna.

Sudionici današnjeg sastanka nisu prihvatili ni takav ministrov prijedlog te su istaknuli da tunelarina treba biti nula kuna.

Na današnjem sastanku u Zagvozdu bio je i kandidat HDZ-a za splitsko-dalmatinskog župana Zlatko Ževrnja, ali su sudionici sastanka rekli kako to nema nikakve veze s predizbornim aktivnostima.

Komentirajte prvi

New Report

Close