Tržište piva još uživa u efektu uspjeha Vatrenih u Rusiji

Autor: Darko Bičak , 02. kolovoz 2018. u 22:00
Hrvati, ali i turisti vole popiti dobro pivo/FOTOLIA

Hrvati se sve više okreću craft pivu te su ovog ljeta i mnogi craft barovi stavili TV prijemnike i imali organizirano gledanje utakmica na SP-u.

Ljeto je tradicionalno vrijeme kada pivovare najbolje posluju zbog visokih temperatura i povećanje potrošnje piva, a u Hrvatskoj dodatno i zbog velikog priliva stranih turista.

No, ove godine je bio i dodatan povod za povećanu potrošnju piva, a to je Svjetsko nogometno prvenstvo (SP) i posebice povijesni uspjeh nogometne reprezentacije Hrvatske.  Službeni podaci, oni Hrvatske gospodarske komore, govore da je tijekom mjesec dana trajanja nogometnog ludila hrvatska maloprodaja uprihodila 4,5% više nego u istom razdoblju lani dok su ugostitelji fiskalizirali 879 milijuna kuna prometa, a što je 3% više nego u istom razdoblju lani. Iako iz najvećih hrvatskih pivovara, Zagrebačke pivovare – Ožujsko pivo i Heinekena – Karlovačko pivo, nismo uspjeli dobiti komentare o njihovom poslovanju tijekom trajanja SP-a, iz ostalih pivovara ističu da su imali značajan rast.

Tako u Carlsbergu Croatia, čiji glavni brend je pivo Pan, kažu da su zadovoljni rezultatom u prvih šest mjeseci te da je prodaja Pana veća nego u istom razdoblju lani.  "Posebno nas veseli to što rast bilježe i međunarodni brendovi, posebice belgijski Grimbergen", kažu u Carlsbergu. Po pitanju samog nogometa, ponavljaju da se pivo uvijek više konzumira kad dođe lijepo vrijeme, a kad se to lijepo vrijeme poveže s velikim sportskim događajima, naravno da postoji pozitivan efekt na prodaju. "Mogli bismo reći da su u pogledu prodaje naša očekivanja ostvarena. Ove godine Pan je za svoje potrošače organizirao i veliku nagradnu igru koja traje punih pet mjeseci, i upravo kroz tu platformu komuniciramo još od travnja, ističu u Koprivnici.

 

879 milijuna

kuna fiskalizirali su hrvatski ugostitelji tijekom SP-a

Značajan rast bilježe i u Pivovari Daruvar čiji direktor Siniša Lukač kaže da su u prvih šest mjeseci zabilježili porast proizvodnje od 15%.  "Prodaja našeg craft piva 5th Element također kontinuirano raste, a u navedenom periodu zabilježili smo porast od 30%.  Na unapređenju prodaje našeg branda Staročeško također se sustavno radi zbog čega je njegova prodaja u prvom polugodištu 2018. porasla za 25 posto. Svjetsko nogometno prvenstvo svakako je vrlo pozitivno utjecalo na prodaju naših proizvoda, no ono nije jedini faktor koji je utjecalo na pozitivne rezultate", navodi Lukač. 

Ove godine su u Hrvatskoj veliki boom doživjele i male pivovare kojih trenutačno posluje 50-ak s 300-injak zaposlenih. Krešo Marić, predsjednik Udruge malih nezavisnih pivara Hrvatske, ističe da je nogometna groznica utjecala i na craftere, ne toliko po obujmu, koliko po novom trendu.  "Mikropivovare proizvode relativno skromne količine piva tako da je o nekom velikom rastu prodaje tijekom SP-a teško govoriti. No, činjenica je da su mnogi craft barovi otvorili svoja vrata i u vrijeme kad do sada nisu radili, a isto tako stavili TV ekrane za gledanje nogometa, dovoljno govori da je i craft pivo postalo sastavni dio "hrvatskog nogometnog ludila".

Nemam za sad nekih preciznih brojki, ali dojma sam da je na povećanu potrošnju piva više utjecala navijačka groznica zbog uspjeha nogometne reprezentacije nego samo SP po sebi. To se posebno vidjelo u zadnje tri "neočekivane" utakmice reprezentacije. Kako je craft scena ipak vrlo raznolika, ovaj sektor je – neki craft barovi u Dalmaciji, bio i jedino mjesto gdje su pivo "u miru" mogli popiti i navijači koji prosvjeduju protiv aktualne vrhuške Nogometnog saveza i bojkotiraju reprezentaciju", kaže Marić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close