‘Tržište jedina opcija, čekamo uključenje Fonda’

Autor: Suzana Varošanec , 18. siječanj 2023. u 22:00
Grad Zagreb našao je rješenja za druge vrste otpada, ali ne i za plastiku/E. Elveđi/PIXSELL

Na raspisani javni postupak javili se samo CE-ZA-R, Eko-Flor Plus i Reoma Grupa.

Upravo je potpisana odluka o odabiru za neobvezujući okvirni sporazum na dvije godine, vrijedan 7,49 milijuna eura za zbrinjavanje 40.000 tona plastike, po cijeni od 187,14 eura po toni, sa zajednicom ponuditelja CE-ZA-R, Eko-flor Plus i Reoma Grupa.

Radi se o 15,6% većem iznosu u odnosu na prethodni okvirni sporazum, na što Grad Zagreb nije mogao utjecati budući da je došla samo jedna ponuda, kaže glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj dodajući da to neće utjecati na cijenu te komunalne usluge za građane.

Plastika nakon uvođenja novog modela prikupljanja otpada bilježi 50%-tno povećanje, a gradska vlast suočava se s tržišnim okolnostima svojevrsnog monopola.

Nakon isteka prethodnog okvirnog sporazuma za preuzimanje i daljnju obradu plastične ambalaže Grad Zagreb je za naručitelja ZG Holding krajem 2022. raspisao otvoreni postupak javne nabave s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma za naredno dvogodišnje za preuzimanje i daljnju obradu plastičnog otpada. Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 48,8 milijuna kuna.

Tijekom roka za dostavu ponuda (16. prosinca) pristigla je tek jedna ponuda tvrtki CE-ZA-R, Eko-flor Plus i Reoma Grupa, koja u potpunosti odgovara kriterijima propisanim dokumentacijom, valjana je te po kriteriju najpovoljnije ponude i – odabrana. Po isteku roka za žalbu sklopit će se okvirni sporazum, a nakon toga i pojedinačni ugovori.

“Od kad smo preuzeli upravljanje Zagrebom, našli smo rješenja za zbrinjavanje vlastitim sredstvima glomaznog otpada, papira, drva, većine biootpada i jednim dijelom građevinskog otpada, čime ostvarujemo uštedu od oko 8 milijuna eura godišnje.

Preostaje još plastika. Razmatramo sve opcije, odabrat ćemo što je financijski i ekološki najprihvatljivije. Do tada ćemo još neko vrijeme u ovom segmentu plastike morati koristiti usluge tržišta”, navodi glasnogovornica.

Na raspisani postupak javne nabave javio se tek jedan konzorcij, unatoč “činjenici da smo omogućili preuzimanje otpada na jednoj lokaciji umjesto dosadašnje dvije, kako bismo otvorili mogućnost većem broju ponuditelja”.

U razmatranju budućega rješenja za plastiku, navodi, Grad Zagreb vjeruje i u snažnije uključivanje nacionalnih institucija, poput Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komentirajte prvi

New Report

Close