Trijumf Plenkovića, ali Most mu nije dovoljan za Vladu

Autor: Saša Paparella , 12. rujan 2016. u 00:39
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Uz lošiji rezultat Narodne koalicije nego što su to ankete najavljivale, najveće iznenađenje je dobar rezultat koalicije Jedini put, koja okuplja stranku Živi zid, te udrugu Franak i Pokrenimo Hrvatsku.

HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora sa osvojenih 6 izbornih jedinica te dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila 4 izborne jedinice.

Obrađeno je 100 posto biračkih mjesta, a glasovalo je 52,59 posto birača.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2.,4.,5.,6.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Narodna koalicija osvojila 1.,3.,7. i 8. izbornu jedinicu:

HDZ i partneri osvojili su 61 mandata, Narodna koalicija 54, Most 13, Živi zid 8 IDS/PGS/RI  3, Bandić Milan 365 2 HDSSB  1 i Nezavisna lista Željko Glasnović (dijaspora) 1 mandat.

>> Milanović: Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku

>>Petrov istaknuo uvjete: Počinje teći rok od pet dana

"Ovo nije bio dobar dan za Hrvatsku. Osam mjeseci smo bili u jednom eksperimentu. Tako više ne ide, imali smo destruktivnu vladu, a Hrvatskoj treba jedna stabilna vlada. Trebamo se zapitati da li je zbog nas samih na ove izbore izašlo deset posto manje ljudi nego na zadnje izbore. Sada je nabitnija Hrvatska, a na naše karijere i taštine", rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.   

Uz lošiji rezultat Narodne koalicije nego što su to ankete najavljivale, najveće iznenađenje je dobar rezultat koalicije Jedini put, koja okuplja stranku Živi zid, te udrugu Franak i Pokrenimo Hrvatsku, koju vode trojica bivših mostovaca predvođenih Ivanom Lovrinovićem. "Mi smo najveće iznenađenje ovih izbora! Nije nam bilo lako, ali spoj energije, iskustva, znanja i građanskog aktivizma je dobitna kombinacija koja će se tek pokazati. Nudili smo najkonkretnija ekonomska rješenja. Mi znamo kako riješiti problem nezaposlenosti i razdužiti prezadužene građane. Na žalost, nama se smješka španjolski sindrom, nestabilna vlada, a Hrvatska je u problemima koje dvije velike stranke ne znaju riješiti", rekao je Lovrinović. Upitan hoće li Pokrenimo Hrvatsku ostati u koaliciji sa Živim zidom, izbjegao je odgovor rekavši "sutra je ponedjeljak". 

Ivan Vilibor Sinčić rekao je da je Hrvatska godinama imala deficit oporbe "gdje SDP nije htio kontrolirati HDZ u Saboru i suprotno, da im ovi to ne bi vratili kad dobiju izbore. Za razlikuo od njih, Živi zid će biti prava oporba", obećao je Sinčić.  

Odmah po objavi rezultata, krenule su spekulacije o novoj vladi. U HDZ-u, unatoč lošim prethodnim iskustvima, vjeruju u novu koaliciju s Mostom.

Branko Grčić (SDP) izrazio je sumnju da je još jedna takva vlada moguća. "Oni si ne mogu dopustiti još jedan takav eksperiment", tvrdi Grčić.  

Lijevoj koaliciji nije pomoglo niti što su od prošlih izbora u svoj tabor privukli HSS.

"Neugodno me je iznenadio ovaj rezultat. Želim se zahvaliti svima koji su izišli na izbore i zaokružili Narodnu koaliciju", rekao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a. Na pitanje što će biti ako Most nastavitu uvjetovati sastavljanje vlade s Narodnom koalicijom time da on i Ivan Vrdoljak ne uđu u izvršnu vlast, Beljak je odgovorio- "ako je Petrovu uvjet da ja i Vrdoljak ne budemo u izvršnoj vlasti, nemamo ništa protiv, nama je Hrvatska na prvome mjestu!" 

Ivan Vrdoljak ponadao se da će Hrvatska dobiti "pristojnu vladu, mi ne ulazimo u vladu pod stavu cijenu".

Predstavnici Mosta su, iako s rezultatima lošijim nego na prošlim izborima, izrazili zadovoljstvo. 

"Tukli su po nama i jedni i drugi, ali Most nije pao…", rekla je Ines trenja Linić.

Goran Marić (HDZ) primijetio je da je njegova stranka ovog puta bolje prošla u urbanim sredinama.

Boris Miletić, predsjednik IDS-a rekao je da je ta stranka ostvarila "fantastičan rezultat. Našu temu regionalizacije prihvatili su svi akteri politčkog života. Uvijek smo bili avangarda, a sada smo opet pokazali  da smo ne samo drugačiji od drugih, nego i ispred njih. Vjerodostojni smo i dosljedni, nikada nismo trgovali temeljnim ljudskim pravima", rekao je Miletić.

Na ovim je izborima nekoliko zastupnika ušlo u Sabor i preko preferencijalnih glasova- Anka Mrak Taritaš dobila je 24 posto, tako su u Sabor ušli i Bruna Esih, Milijan Brkić, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović…

Hasanbegović je izjavio kako nije nimalo iznenađen rezultatima. "Oni se podudaraju s mojim očekivanjima. Preferencijalni glasovi? Nevažno je kako stojim, jedino je važno da je HDZ pobjednička stranka". Hasanbegović ne dvoji da će HDZ s Mostom formirati novu vladu.

U jedinici za dijasporu HDZ ovog puta nije dobio sva tri mandata- jednog je dobio njihov bivši član, general Željko Glasnović. 

U izborima za predstavnike srpske nacionalne manjine, sva trojica ušla su s liste SDSS-a. 

Komentari (21)
Pogledajte sve

Pricu: krivi su oni prije pusti na stranu posto tu pricu ne bi tolerirala svojim zaposlenicima u firmi koje placas. Placas i vlast pa je situacija analogna.

***joj, sad si me sjetil jedan dobar stari vic… dođe žena k doktoru i kaže:
– gospon doktor, kaj da radim, bila sam već 3 put u braku, a još sam nevina
– kak to more biti? – čudi se doktor
– tak, lijepo, prvi muž mi je bil Francuz i taj me samo lizal dolje, drugi je bil Grk i taj me je jedino hoblal vrit
– a treći? zgraža se doktor
– je, znate, treći je bil iz SDP-a i taj se cijelo vrijeme samo čudil kaj su delali ovi prije njega


Da je SDP pobijedio- danas bi mirno spavali, znajući – da ćemo sutra imati bolju budućnost.
Dobili bismo novac na vrijeme za lijekove, imali bismo u školi normalan školski program,
penzioneri bi imali veće mirovine, a političari manje mirovine-…uredili bi još bolje katastar i gruntovnice,
privukli još više investitora, izgradili bolju infrastrukturu, Dalmaiju prisili da plaća poreze , doprinose i obaveze, Slavoniju prisili da počnu raditi, a ne da štrajkaju za još veće invalidnine i braniteljske
mirovine i prava…

NIje bitna TORTA I ŠAMPANJAC – nego Petrovo LICEMJERJE – dok govori ko pop u crkvi o
jednokosti, pravima i ostalim sranjima za boljitak građana, a istovremeno se nalijeva

ŠAMPANJCEM , reže torte ko dječačić…..i oko sebe ima koleginice koje skakuću ko pčelice..
s cvijeta na cvjetić…..

Ti si Miami simpaticna ali politicki nepismena.
Tupis po SDP-u a u biti nikad nista konkretno ne kazes.
Koliki je bio rast BDP-a za vrijeme mandata SDP-a?
Koliki je bio prirodni prirast u Hrvatskoj za vrijeme mandata SDP-a?
Koliki je bio odljev stanovnistva za vrijeme mandata SDP-a?
Kako se ponasao javni dug?

Pricu: krivi su oni prije pusti na stranu posto tu pricu ne bi tolerirala svojim zaposlenicima u firmi koje placas. Placas i vlast pa je situacija analogna.

Pokusaj si odgovoriti i vidi dali je racionalno tvoje ljubljenje SDP-a i bolje od Perinog ljubljenja HDZ-a.

Dalmaiju prisili da plaća poreze , doprinose i obaveze, Slavoniju prisili da počnu raditi, a ne da štrajkaju za još veće invalidnine i braniteljske
mirovine i prav…

[/quote]

miami @
Ovo što ste napisali je jako pokvareno i bezobrazno ! Sramite se , skojevko zločesta !

@miami -opet propustila terapiju!? Invalidi su svi koji podržavaju dvoglavu štetočinsku partiju!

New Report

Close