Tri uvjeta Atlanticu za preuzimanje Strauss Adriatica

Autor: Siniša Malus , 07. ožujak 2024. u 07:00
Jedan od uvjeta je Atlantic proda tvornicu za preradu kave u Surčinu/Shutterstock

Dva najveća igrača na srpskom i regionalnom tržištu kave u svibnju prošle godine potpisali su ugovor o preuzimanju vrijedan.

Jedna od najvećih akvizicija u regiji, Atlanticovo preuzimanje srpskog Strauss Adriatica, odobreno je pod određenim uvjetima regulatornih tijela.

Dva najveća igrača na srpskom i regionalnom tržištu kave u svibnju prošle godine potpisali su ugovor o preuzimanju vrijedan, prema tadašnjim najavama, 40,5 milijuna eura, a do sada su samo čekali zeleno svjetlo regulatora – Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja (KZK).

Odluka srpske Komisije kojom se daje suglasnost podliježe određenim uvjetima. Prvi uvjet je da Atlantic grupa proda svoju tvornicu za preradu kave u Surčinu u narednih 18 mjeseci, a to je na prijedlog Atlantica. Drugi uvjet je da obje tvrtke raskinu ugovore o uslugama proizvodnje kave za brendove i ne sklapaju nove pet godina.

I treći uvjet je izvješćivanje o uvjetima prodaje, rabatnoj politici, kategorijama kupaca, ukupnoj količini i cijeni uvezene kave, iskorištenosti proizvodnih kapaciteta, količini domaće pržene kave proizvedene u sljedećih pet godina.

Kako bi bilo jasnije o kakvom poslu je riječ, treba reći da Atlantic grupa posjeduje domaće brendove kave Grand, Bonito i Barcaffe, dok Adriatic Strauss posjeduje brendove Doncafe i C Kafa.

Ove dvije tvrtke su 2022. (i prethodnih godina) držale između 70 i 80 posto tržišta tradicionalno pržene kave. Dominantan igrač na tržištu bila je Atlantic Grupa s Grand kavom s 40-50 posto tržišta, a drugi najveći igrač bio je Adriatic Strauss s 20-30 posto tržišta.

Nijedna tvrtka na tržištu nije prenijela pet posto udjela. Ova visoka i neuobičajena koncentracija bila je razlogom uvjeta Komisije, ali i suzdržanosti dijela analitičara oko toga što je preuzimanje uopće odobreno.

Cijelu situaciju dodatno komplicira i ranija odluka KZK-a koja je te iste dvije tvrtke kaznila s ukupno oko 238 milijuna dinara zbog, ni manje ni više nego, povrede tržišnog natjecanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close