Tri protestantske crkve žale se na diskriminaciju, država tvrdi da je ispunila obveze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2013. u 16:54
Thinkstock

Tri protestantske crkve optužile su Vladu da nije otklonila diskriminaciju koju je prema njima utvrdio Europski sud za ljudska prava i najavile za srijedu i četvrtak mirne prosvjede, dok iz Ministarstva pravosuđa odgovaraju da je Hrvatska u “potpunosti ispunila svoje obveze” iz presude.

Tri protestantske crkve optužile su Vladu da nije otklonila diskriminaciju koju je prema njima utvrdio Europski sud za ljudska prava i najavile za srijedu i četvrtak mirne prosvjede, dok iz Ministarstva pravosuđa odgovaraju da je Hrvatska u "potpunosti ispunila svoje obveze" iz presude.

Europski sud je u prosincu 2010. jednoglasno utvrdio da hrvatska vlada nije postupila prema tim crkvama kao prema drugim vjerskim zajednicama, za što nema objektivnog i razumnog opravdanja. Time je prema pripadnicima tri crkve došlo do kršenja slobode mišljenja, savjesti i vjere, kaže se u presudi.

Hrvatska kršćanska koalicija (HKK), upozorava da crkve koje okuplja, Savez crkava "Riječ Života", Protestantsku reformiranu crkvu u RH i Crkvu cjelovitog evanđelja, "još uvijek ne mogu u potpunosti uživati u pravima koje imaju druge vjerske zajednice".

Navode kako je kroz proteklo vrijeme HKK nebrojeno puta pokušavala s ministrom pravosuđa i predsjednikom Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Orsatom Miljenićem doći do zadovoljavajućeg rješenja koje bi crkve članice HKK stavilo u isti položaj kao i druge vjerske zajednice. "No nažalost ministar Miljenić, kao i drugi uključeni u rješavanje tog pitanja, nije pokazao dovoljno interesa niti volje za sklapanjem ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa koji ne bi bio ispod standarda ugovora s drugim crkvama", drže.

U protekle dvije-tri godine smo puno puta pokušali potaknuti predstavnike vlasti na potpisivanje takvog ugovora, ali se nije dogodilo gotovo ništa osim daljnjeg omalovažavanja i "zamazivanja očiju", kazao je predsjednik Saveza crkava "Riječ Života" Damir Šićko Alić.

Dana 10. srpnja 2013. Vlada je ponudila Savezu crkava „Riječ života“, Crkvi cjelovitog evanđelja i Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi sklapanje Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa, kaže su u današnjem odgovoru Hini koje je potpisao glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov i dodaje da su tim nacrtom Ugovora "riješena sva pitanja, odnosno područja u kojima je utvrđena diskriminacija presudom Europskog suda za ljudska prava".

"Nakon podužeg vremena ponudili su nam verziju Ugovora koja je nama neprihvatljiva i koju smatramo diskriminatornom jer ne daje ista prava i mogućnosti kao ugovori s drugima", kaže biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve Jasmin Milić.

Damir Šićko Alić kazao je da spomenute crkve ne žele potvrđivati diskriminaciju koju je sud već utvrdio i smatra da bi najjednostavnije bilo da vlada potpiše s njima sličan ugovor kao sa židovskim ili drugim zajednicama, ili pak isti ugovor koji je potpisala s Baptističkom ili Evanđeosko-pentekosnom crkvom.

Prema Miliću, Koaliciji se također ne omogućava da kao druge vjerske zajednice imaju pravo na sredstva iz državnoga proračuna, koja s obzirom na broj vjernika, nisu velika.

"S obzirom da su i naši vjernici građani Hrvatske, te da se i njihova sredstva slijevaju u proračun, smatramo da i naša vjerska zajednica treba imati ista prava kao i ostale vjerske zajednice koje su već sklopile ugovor s državom", kaže biskup Milić. Tvrdi da je država ponudila trima crkvama ugovor samo do donošenja novoga zakona, što nije slučaj s vjerskim zajednicama koje su već sklopile ugovor s Vladom, te da to drži neprihvatljivim.

Glasnogovornik Abramov kaže da "pitanje financiranja nije obuhvaćeno presudom Europskog suda za ljudska prava", ali usprkos tome Vlada razmatra mogućnost izrade nacrta ugovora koji bi sadržavao i odredbe vezane uz financiranje navedenih vjerskih zajednica.

Naša vjerska zajednica je povijesna, jer naša najstarija župa, u Tordincima, djeluje od 1551. i jedina je hrvatska protestantska župa iz vremena reformacije. Stoga doista čudi da nas Vlada tretira na način kako nas tretira. Ne tražimo ni manje ni više nego što nam Ustav garantira, a to je jednakost svih vjerskih zajednica pred zakonom, zaključio je Milić.

Pastor Crkve cjelovitog evanđelja Mario Dučić kaže da se u zadnjih par mjeseci ministar oglušio na njihove dopise i zvanja za sastanke, s objašnjenjem da je službeno zauzet. Po njemu, Vlada je vrlo nezaintersirana zbog čega su se članice HKK odlučile za daljnje javne akcije. Održat će dva mirna prosvjeda, prvi 6. studenoga u 10 sati pred zgradom Vlade, a drugi dan kasnije, 7. studenoga u 10 sati pred zgradom Ministarstva pravosuđa.

Na prosvjedima će, kako najavljuju, prolaznicima dijeliti letke s kratkim objašnjenjem njihovih problema.

Osobno bismo voljeli da ne moramo ništa poduzimati, ali nas vlada prisiljava da ponovno tražimo svoja prava na sudu i u mirnim protestima kako bi im potakli svjesnost o potrebi rješenja naših pitanja i diskriminacije prema našim vjerskim manjinskim zajednicama, kaže Šićko Alić.

"Ako se Vlada u roku od desetak dana ne odazove i ne odgovori na javne apele i niz službenih dopisa koji čekaju odgovor već više mjeseci za nastavkom pregovora, članice Hrvatske kršćanske koalicije podnijet će novu tužbu prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije", najavile su tri protestantske crkve.

Komentirajte prvi

New Report

Close