Tri ponude za Jadrankamen, na potezu Odbor vjerovnika

Autor: Suzana Varošanec , 29. listopad 2018. u 15:02
Tvrtka u stečaju zapošljava oko 130 radnika te nema dospjelih nepodmirenih tekućih obveza/ Tino Jurić/PIXSELL

Predstavnici Kamena tijekom ljeta su obišli su kamenolome i pogon u Pučišćima te na kopnu.

Pojačan interes potencijalnih investitora za Jadrankamen u sljedećoj godini trebao bi rezultirati dovršetkom stečajnog postupka, započetog 2012., kao i nastavkom poslovanja s novom vlasničkom strukturom.

A očekivani rasplet povod je i za dodatni optimizam u pogledu perspektive za život i rad na otoku Braču. U konkurenciji su tri ozbiljna ponuđača, dva domaća i jedan strani: posrijedi su ponude tvrtke GPD Zagreb, zatim kalifornijskog poduzetnika MRC Rock & Sand LLC i Sanata Paula Materials Inc, te velikog privatnog poduzetnika iz Istre – tvrtke Kamen iz Pazina, s blizu 200 milijuna kuna prihoda i 420 ljudi. 

Općina zainteresirana 
Zainteresiranim investitorima do sredine rujna dan je rok da dostave svoje ponude s iskazanim prijedlozima dokapitalizacije i plana namirenja vjerovnika u pogledu iznosa i načina. Zaprimljene su tri kuverte čije su preslike već u rukama predstavnika vjerovnika u Odboru vjerovnika, no informacije o tome što nude još nije moguće dobiti. Prema riječima stečajne upraviteljice Anči Bašić, čeka se nova sjednica Odbora vjerovnika (zadnja je bila krajem rujna) na kojoj se treba detaljno svaki vjerovnik očitovati o svakoj ponudi kako bi se moglo pristupiti daljnjim radnjama u postupku. 

Neki od potencijalnih ulagača, predstavnici Kamena čije poslovanje vodi direktorica Aleksandra Kostrenčić Krebel te Mile Grbić iz SAD-a koji je predstavnik kalifornijske tvrtke, tijekom ljeta obišli su kamenolome i pogon za preradu kamena u Pučišćima te na kopnu. 

Primljeni su i na razgovor u Općini Pučišća koja je za sudbinu bračke tvrtke višestruko zainteresirana te je po osnovi priznatih potraživanja u stečaju njezin načelnik Marino Kaštelan od početka aktivni član Odbora vjerovnika. Prema financijskom izvještaju, na kraju 2017. godine ostvarena dobit Jadrankamena iznosi 2,5 milijuna kuna, a gubitak iznad visine kapitala i rezervi 14,7 milijuna kuna. 

Prva dioba
Tvrtka u stečaju zapošljava oko 130 radnika te nema dospjelih nepodmirenih tekućih obveza. Kako djelomično namirenje neće ugroziti likvidnost, u tijeku su aktivnosti vezane za provođenje prve djelomične diobe stečajne mase, ukupno 4,5 mil. kn, vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, u visini 10% od iznosa utvrđenih tražbina preostalih za isplatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close