Tri hotela došla do 20% manje otpada

Autor: Marija Crnjak , 01. prosinac 2019. u 22:00
U projektu je sudjelovao i hotel Esplanade

U suradnji s Gastronomadima promoviraju održivije poslovanje.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u suradnji s udrugom Gastronomadi provodi projekt smanjenja otpada u hotelima i restoranima Zero Waste, a u petak su predstavili rezultate u prva tri hotela, zagrebačkom hotelu Esplanade, Jezero u Plitvičkim jezerima, te u hotelu Cortyard by Marriott u Beogradu.

Projekt je proveden u zadnjih godinu dana sa sjajnim rezultatima, s prosjekom smanjenja otpada iz kuhinje za oko 20%  "U WWF-u borba protiv otpada hrane jako nam je važna i želimo potaknuti promjenu ponašanja u našim hotelima. Tri hotela u našoj regiji, Esplanade, Courtyard by Marriott Beograd i Jezero, prepoznali su ovaj projekt i započeli provedbu s ciljem smanjenja otpada od hrane.

Prema podacima koje smo dobili nakon mjerenja, uvidjeli smo gdje treba napraviti značajne promjene, a i osoblje hotela se uvjerilo ne samo u ekološku korist, već i ekonomsku s obzirom na gubitke koje sada mogu izbjeći. Također bi pohvalio hotele koji su provođenjem projekta uspjeli smanjiti svoj food waste za 10-20%. Vjerujemo da ćemo ovim primjerom nadahnuti i druge hotele u regiji da se odvaže u borbu protiv suvišnih ostataka od hrane", ističe Fabijan Peronja iz WWF Adrije.

Upozorava da se čak 50 milijuna tona voća i povrća u Europi baca isključivo zbog nepravilnog oblika, a sve to košta 140 milijardi eura.   U ovom programu fokusirali su se isključivo na područje ugostiteljstva, gdje otpad iz hrane nastaje u lancu od ulaza namirnica u objekte, pa sve do konzumacije gotovih jela. "Istraživanja i realna snimanja u objektima gdje smo radili pokazala su zanimljive rezultate – možda i neočekivane. Naime, u pripremi namirnica naišli smo na puno više standarde od onih koji se pojavljuju kao rezultati istraživanja u SAD.

Tamo je fokus programa okrenut stručnim savjetima posebno formiranog tima chefova koji su uočili da se namirnice u proizvodnji jela ne iskorištavaju dovoljno, istaknuo je Robert Ripli iz Gastronomada. Za program Zero Waste interes su pokazali još neki hoteli iz Hrvatske i regije, kažu organizatori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close